Zbog poplava proglašena vanredna situacija u više mesta na jugu Srbije

Zbog poplava danas je u više mesta na jugu Srbije proglašena vanredna situacija.

Poplava, arhivska fotografija Foto: Betaphoto
Poplava, arhivska fotografija Foto: Betaphoto

Usled obilnih padavina u prethodna dva dana i štete koja je naneta izlivanjem reka na teritorijama Leskovca i Vlasotinca proglašena je vanredna situacija. Štabovi za vanredne situacije kažu da su poplavljeni domovi, podrumi, dvorišta, ali i poljoprivredna zemljišta.

Na celoj teritoriji grada Leskovca veliki problem predstavlja i izlivanje kanalizacije, pogotovo u selima Donje Sinkovce, Vinarce, Priboj, Zalužnje i Pečenjevce gde su poplavljeni i putevi. Prema rečima gradonačelnika Leskovca i komandanta Štaba za vanredne situacije Gorana Cvetanovića sve raspoložive ekipe su na terenu i trenutno stanje je stabilno.

"Vodostaj Vlasine trenutno stagnira, ali smo morali da uvedemo vanrednu situaciju", saopštio je predsenik Opštine Vlasotince Bratisalav Petrović, kako bi angažovali dodatnu mehanizaciju i evakuisali ugrožene stanovnike.

Poplave nisu zaobišle ni Opštinu Gadžin Han, gde je zbog izlivanja Kutinske reke proglašena vanredna situacija, naveo je predsednik te Opštine Milisav Filipović.

U nekim selima voda je odnela puteve i potopila podrume kuća i štale, ukazao je on i obećao da će Opština pokriti štetu koju su pretrpeli meštani.

Izlivanjem reka Južne Morave i Vrle u opštini Vladičin Han poplavljene su kuće u pojedinim selima, što je za pojedince, kaže predsednik Opštine Goran Mladenović, velika materijalna šteta.

Najviše su ugroženi, zbog obilnih padavina, prelazi u mesnim zajednicama, a dva mosta u Kacapunu i Vrbovu su, kaže, kompletno odnešena, pa je na teritoriji Opštine proglašena vanredna situacija.

Zbog poplava od danas je vanredno i u Opštinama Bojnik i Doljevac, dok je tokom noći i dana bilo potopljenih kuća i dvorišta na području Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog Okruga. Zato su u nekim mestima na jugu meštani evakuisani iz svojih kuća.

Izvor: Južne vesti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article