Hiljade putnika ostalo je na aerodromima širom SAD nakon otkazivanja velikog broja letova. Posle otpadanja dela trupa aviona Aljaska erlajnsa tokom leta u petak, glavne američke avio-kompanije prizemljile su desetine aviona „boing 737 maks 9s„. Gotovo svi obustavljeni letovi su u Americi, dok je turska nacionalna avio kompanija prizemljila pet aviona ovog modela, prenosi RTS.

Američko regulatorno telo za vazduhoplovni saobraćaj saopštilo je da „boing 737 maks 9s“ mora biti prizemljen radi provere, nakon što je u petak otpao deo trupa aviona Aljaska erlajnsa. Ta kompanija je saopštila da se očekuje da će obustava letova trajati do sledeće nedelje.

Obustava letova će nesumnjivo najviše uticati na letove unutar SAD. Federalna uprave za vazduhoplovstvo (FAA) naredila je neposrednu kontrolu aviona „boing 737 maks 9s“ širom sveta. Kako prenosi BBC, inspekcija po avionu će trajati od četiri do osam sati.

Agencija Evropske unije za bezbednost vazduhoplovstva (EASA) sledi pristup FAA, ali se očekuje da će prekidi letova na kontinentu biti minimalni. EASA je saopštila da nijedna evropska avio-kompanija ne koristi „boing maks 9s“.

Jedan od najvećih svetskih interkontinentalnih aerodroma, londonski Hitrou, saopštio je da ova odluka nema uticaja na letove iz te vazdušne luke.

Najveći deo spornih aviona je u vlasništvu američkih avio-kompanija, a Junajted erlajns je prizemljio svih 79 „boinga maks 9s“ iz svoje flote.

Aljaska erlajns je saopštila da je u subotu otkazala 160 letova, što je pogodilo oko 23.000 putnika. Druge avio-kompanije koje takođe lete ovim avionima privremeno su ih povukle iz upotrebe.

Kompanija Boing je saopštila da pozdravlja odluku FAA, dodajući da su njeni timovi u bliskom kontaktu sa tim regulatornim telom.

Incident na letu 1282

Tokom incidenta u petak, let 1282 Aljaska erlajnsa iz Portlanda bio je na visini od 4.876 metara kada je, prema podacima kontrole letenja, započeo hitno prizemljenje.

Putnici u avionu su posvedočili da je ubrzo nakon poletanja veliki deo trupa aviona pao na zemlju.

Fotografije poslate medijskim kućama prikazuju nebo i svetla Portlanda koji su mogli da se vide kroz otvor na trupu, kao i izolacioni materijal na mestu odakle je otpao deo.

Jedan putnik je svedočio da je otvor bio „širok kao frižider“, dok je drugi rekao da je jednom detetu u avionu vetar pocepao košulju dok je avion prinudno sletao.

Avion sa 177 putnika i članova posade, bezbedno je sleteo nazad u Portland. Aljaska erlajns je saopštila da je nekoliko putnika povređeno, ali na sreću ne ozbiljno.

Izvršni direktor Aljaska erlajnsa rekao je nakon što je kompanija dobrovoljno prizemljila 65 svojih aviona 737 maks 9s da mu je veoma žao zbog putnika koji su doživeli neprijatnost na letu, ali je uputio i zahvalnost pilotima i osoblju aviona zbog pravovremene reakcije. Aljaska erlajs je kasnije saopštila da je od subote popodne otkazala 160 letova.

Avio-kompanija je u subotu saopštila da je 18 njenih aviona maks 9s, prošlo detaljne inspekcije, ali da su prema naređenjima FAA oni povučeni iz upotrebe.

„U kontaktu smo sa FAA kako bismo utvrdili šta je potrebno dalje raditi pre nego što se ovi avioni vrate u upotrebu“, navodi se u saopštenju Aljaska erlajnsa.

Kako se dodaje u saopštenju, avion koji je učestvovao u letu 1282 isporučen toj kompaniji 31. oktobra.

Junajted erlajns je saopštio da je izvršio inspekcije koje zahteva FAA na nekim od svojih aviona 737 maks 9s, što je uzrokovalo otkazivanje 60 letova.

U SAD, Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (NTSB) preuzeo je istragu zbog incidenta na avionu Aljaska erlajnsa i potvrđeno je da nijedan putnik nije sedeo pored dela aviona koji je otpao.

„Mi smo ovde veoma, veoma srećni što se ovo nije završilo nečim tragičnijim“, rekla je Dženifer Homendi.

U međuvremenu, vlasti i dalje tragaju za vratima, za koja veruju da su pala na zemlju oko 11 kilometara zapadno od centralnog Portlanda.

BBC prenosi da je boingov 737 maks opisan kao „najproveravaniji transportni avion u istoriji“. Ovaj model aviona je bio prizemljen u martu 2019. na godinu i po dana nakon što su se dva aviona srušila u sličnim okolnostima, putnici i posada su poginuli.

Ekspert za vazduhoplovstvo Džon Strikland rekao je da se incident Aljaska erlajnsa veoma razlikuje od tih nesreća, dodajući da je od kada se 737 maks vratio u upotrebu ima „veliki bezbednosni dosije“.

Nedavno je Boing saopštio da će povećati isporuku 737 maks aviona nakon što je otklonio grešku koja je zahtevala da se sprovedu duge inspekcije novih aviona. Podaci kompanije Boing pokazuju, da je kupcima isporučeno oko 1.300 aviona ovog tipa.

Prošlog meseca, FAA je apelovala na avio-kompanije da pregledaju maks modele zbog mogućeg labavog zavrtnja u sistemima upravljanja kormilom.

Originalni tekst