Freepik

U poslednjih nekoliko decenija, ženski fudbal je prošao kroz neverovatan evolutivni proces, od kontroverzne zabrane do eksplozije popularnosti na međunarodnoj sceni. Decenijama je Fudbalska asocijacija, kao rukovodeća sportska asocijacija u  Engleskoj, odbijala zahteve da se ženama odobri da igraju fudbal, tvrdeći da je ovaj sport “savsim neprkladan za ženski pol”. Ipak, situcacija danas se dosta promenila.

Ovogodišnje Svetsko prvenstvo u furdbalu za žene održava se u Australiji i na Novom Zelandu, a donosi  vrhunski fudbal i okuplja strastvene navijače sa svih krajeva sveta, piše The Economist. U finalu  zakazanom za 20. avgust sastaće se Španija i Engleska, trenutne evropske šampionke, koje su svojom izvanrednom igrom osvojile srca mnogih. Više od 1,8 miliona ulaznica je već prodato, što ruši prethodni rekord od 1,3 miliona postavljen u Kanadi 2015. godine. Očekuje se i da će se i broj ljudi koji prate prvenstvo od kuće udvostručiti i time oboriti rekor od 1 milijarde gledalaca.

Iako ženski fudbal još uvek ima dug put do potpune ravnopravnosti sa muškom igrom u pogledu finansijske podrške i pažnje, čini se da je u sve boljoj situaciji. Nagrade za fudbalerke su više nego utrostručene u odnosu na prethodno prvenstvo, ali i dalje čine samo četvrtinu onoga što muškarci zarađuju. Razlika u platama u klubovima ostaje veliki izazov, a jedan od ključnih faktora je nedovoljno prisustvo ženskog sporta u medijskom izveštavanju. U Velikoj Britaniji, ženski sport je zauzeo svega 13% televizijskog sportskog sadržaja u 2022. godini, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama taj procenat iznosio samo 5% u 2019. godini.

Na terenu, međutim, fudbal pokazuje uspostavljenu ravnopravnost. Žene igraju na istoj veličini terena, koriste istu veličinu lopte i poštuju ista pravila kao i muškarci. Međutim, pitanje ravnopravnosti u sportu postavlja nove izazove. Na primer, ženska tela su fizički manja od muških, što zahteva prilagođavanje terena, veličine golova i lopte kako bi se omogućila fer igra za sve učesnice.

Osim fizičkih razlika, briga oko povreda  takođe stavlja akcenat na potrebu za prilagođavanjem. Istraživanja su pokazala da ponavljano udaranje glavom u loptu može izazvati više oštećenja mozga kod žena nego kod muškaraca. Razmatranje uvođenja lopte koja je lakše I prilagođenija ženama postaje nužno, posebno s obzirom na rastuću zabrinutost zbog oštećenja mozga u drugim sportovima kao što su američki fudbal i ragbi.

Iako su promene kontroverzne, one predstavljaju korak napred ka postizanju ravnopravnosti i sigurnosti na terenu. Postoji već mnogo primera u drugim sportovima gde su se fizičke razlike između polova uzimale u obzir kako bi se omogućila fer i jednaka igra za sve učesnike.

Ženski fudbal je prešao dug put od vremena zabrane do današnjeg uzleta popularnosti i kvaliteta igre. Dok još uvek postoje izazovi u pogledu finansijske podrške i izlaganja, napredak na terenu i prilagođavanje igre fizičkim razlikama predstavljaju inspirativne korake prema ravnopravnosti i priznanju da ženski fudbal nije samo alternativa, već vitalni deo svetskog sportskog pejzaža, piše The Economist.

Originalni tekst