Pod sloganom „Ponos su ljudi“, u Beogradu se danas održava Prajd šetnja – centralni godađaj ovogodišnje Nedelje ponosa. Okupljanje je počelo od 16 sati kod zgrada Vlade i Skupštine Srbije, kuda će se kretati učesnici Prajda. Na ulicama se nalazi više desetina policajaca s opremom za razbijanje demonstracija, kao i na desetine vozila policije i pripadnika Žandarmerije.

Dva dana uoči Prajda, aktivista organizacionog odbora je napadnut  u Ulici kralja Milana dok je nosio LGBT zastavu. Napad se, kako je saopšteno iz, Beograd Prajda, dogodio pred očima pripadnika policije.

Centralni događaj ovogodišnje Nedelje ponosa – Prajd šetnja će u 17 sati krenuti iz parka Manjež, Nemanjinom ulicom do Vlade Srbije, zatim ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Skupštine Srbije, te nazad u park Manjež gde će biti održani koncerti.

Zahtevi Beograd Prajda nisu menjali od 2014. godine, a podrazumevaju usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, kao i brzu i adekvatnu reakciju državnih organa i javnu osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI+ zajednici.

Kuma ovogodišnjeg Prajda je pevačica Zejna.

Post Views: 101

Originalni tekst