(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Sedmi protest “Srbija protiv nasilja” počeo je ispred Narodne skupštine u Beogradu, odakle su se građani prošetali ulicom Kneza Miloša do Mostarske petlje. Protest se istovremeno održao i u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

Okupljenima su se obratili student Petar Cicvarić, rudar iz Aleksinca Nebojša Stojanović i predsednik profesionalnih fudbalera Srbije Mirko Poledica.

U Kragujevcu protest „Sve mora da stane“ počeo je na Đačkom trgu, ispred Prve kragujevačke gimnazije. Posle obraćanja govornika građani su prošetali ulicama Vuka Karadžiċa, Kneza Mihaila, 27. marta i glavnom ulicom do Velikog parka i blokirali saobraćaj do 21 sat.

Protest „Srbija protiv nasilja“ u Nišu održavan je ispred zgrade Skupštine Grada Niša, odakle su, nakon iznošenja zahteva, građani prošetali Ulicom kralja Stefana Prvovenčanog do zgrade Osnovnog i Višeg suda, i Hrama svetog Luke, a zatim Ulicom 7. jula do Gradske kuće i kabineta gradonačelnice.

Treći protest Novosađana, pod parolom „Sve mora da stane“, blokirao je raskrsnicu Temerinske i Partizanske ulice do 21 čas.

I ovonedeljni protest “Srbija protiv nasilja” je mirno završen, a organizatori su najavili da će sledeće nedelje u protestima i blokadama saobraćajnica učestvovati još najmanje 10 gradova i opština, kao i da se neće odustajati sve dok vlast ne bude ispunila zahteve.

20: 56 Predvođeni studentima, građani su se zaustavili na Autokomandi i poručili da neće prekinuti sa protestovanjem sve dok vlast ne ispuni zahteve. Protest “Srbija protiv nasilja” je zvanično završen, a na autoputu u blizini Mostarske petlje i Autokomande ostaje veliki broj ljudi.

20: 20 Građani se kreću ka Autokomandi.

19: 30 Blokirana Mostarska petlja.

Narodni poslanik Mirslav Aleksić je rekao da odlučnost i energija građana Srbije nikada nije bila veća.

“Ovaj broj ljudi sedmi put zaredom potvrđuje kakva je energija među građanima Srbije. Što se tiče radikalizacije, u četiri grada ćemo blokirati saobraćajnice, to je za ovu nedelju. Sledeće nedelje će biti još, ili će stati nasilje ili će stati Srbija. Ili će vlast ispuniti zahteve, ili će Srbija morati da stane.”

18: 55 Profesor Vladeta Janković je rekao da se vlast kontinuirano trudi da rasplamsa proteste, ali da po njegovom mišljenju građani neće stati.

“Novo rešenje su novi izbori, ali ne po ovim uslovima, nego pod kontrolom međunarodnih institucija. Kada se ispune zahtevi biće dijaloga, kao sa Miloševićem 2000. godine, kada su zahtevi ispunjeni.”

Nedeljnik
Nedeljnik

18: 53 Profesor Fakulteta političkih nauka je za N1 rekao da bi radikalizacija protesta koja je najavljena “mogla da bude povećanje broja gradova i produženje vremena blokiranja saobraćajnica”.

18: 40 Smiljan Banjac je pročitao zahteve protesta koji su ostali isti i rekao da će od sledećeg puta, ako vlast ne ispuni zahteve, pored Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca ustati još 10 gradova i da neće biti govora, već blokada na ulicama.

Kolona se uputila ka Mostarskoj petlji ulicom Kneza Miloša. S druge strane, posle završenih govora građani Novog Sada, Niša i Kragujevca su se uputili u protestne šetnje.

Nedeljnik

18: 35 Student Fakulteta političkih nauka Pavle Cicvarić rekao je da ubuduće studenti neće ćutati.

“Ja sam došao da zajedno sa vama tražim pravdu za moje prijatelje i kolege, koji su poslati u mrak bez vode i struje i nikad se nisu vratilui svojim porodicama.”

“Koja god nepravda da se desi studenti više neće ćutati. Ovo više ne može ovako. Pitanje za medije je zašto ne prenose izveštaje odavde. To je zato što nas se plaše, jer znaju da smo pretnja ovom režimu.”

Ulica je trenutno jedina institucija gde se traži rešenje za ove stvari.”

18: 20 Rudar Nebojša Stanojević iz Aleksinca se obratio građanima i rekao da je na protestu u znak sećanja na kolege rudare koji su doživeli nesreću prošle godine. “Ja sam došao da zajedno sa vama tražim pravdu za moje prijatelje i kolege, koji su poslati u mrak bez vode i struje i nikad se nisu vratilui svojim porodicama.”

Protest je otpočeo minutom ćutanja.

Nedeljnik

17: 53 Studenti su se okupili ispred Poljoprivrednog fakulteta uoči protesta sa transparentima “Poljoprivredni protiv nasilja” i “Studenti protiv diktature”.

Originalni tekst