U Skupštini Srbije završen je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja o unapređenju izbornog procesa, prenosi RTS.

Na ovim konsultacijama, koje su trajale oko dva sata, razgovaralo se o obrazovanju radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

Kabinet Ane Brnavić je nakon sastanka saopštio da je postignuta saglasnost za formiranje Radne grupe za unapređenje izbornog procesa, odnosno ispunjenje preporuka ODIHR-a.

Kako je saopšteno iz kabineta Ane Brnabić, na zahtev poslanika opozicije, tom radnom grupom predsedavaće predstavnici civilnog društva i njeno obrazovanje dogovoreno je za ponedeljak, 29. april, za kada je sazvana i sednica nadležnog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

„Što se tiče Radne grupe za uvid, reviziju i kontrolu biračkog spiska, o njenom obrazovanju nije postignuta suglasnost. Poslanici vladajuće većine predložili su, zarad efikasnosti, formiranje radnog tela, koje bi moglo odmah da počne sa radom. Na izričit zahtev narodnih poslanika iz redova opozicije i predstavnika organizacija civilnog društva, taj predlog nije prihvaćen“, navodi se u saopštenju.

Poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić izjavila je da je na sastanku sa Anom Brnabić dogovoreno da opozicija tokom vikenda podnese predlog zakona kojim bi se građanima koji su promenili prebivalište u prethodnih godinu dana onemogućilo da glasaju na novoj adresi.

Na sastanak, koji je počeo od 13 časova, došli su poslanici SNS-a, SPS-a, PUPS-a, JS-a, SVM-a i SDPS-a, a iz opozicije Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije, Mi – glas iz naroda.

Sastanku se danas nisu odazvali predstavnici Demokratske stranke, kao ni predstavnici stranaka koje su najavile da neće izaći na izbore – Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicije NADA.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici CeSID-a, CRTA i Transparentnosti Srbija.

Originalni tekst