Foto: Promo

Poslednje festivalsko veče pripalo je mladim glumcima Inđije okupljenim oko Kreativnog centra “Artelje”, čija se predstava “Ukorćena goropad” našla u okviru pratećeg programa ovogodišnjeg festivala.

Glavni program ovog jedinstvenog festivala, koji se i ove godine, kao i od samog osnivanja održava uz podršku UNIQA osiguranja, otvoren je 29. juna premijernim izvođenjem predstave “Bogojavljenska noć” koja je nastala saradnjom Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Šekspirovu čuvenu komediju na scenu je vešto i maštovito postavio mladi reditelj Ivan Vanja Alač.

“Bogojavljenska noć” je prva predstava u okviru novog festivalskog programa “Moj prvi Šekspir” osmišlejnog sa ciljom podrške mlađoj generaciji pozorišnih stvaralaca da se prvi put profesionalno susretnu sa delom Šekspira i na scenu postave jedan Šekspirov komad. Mladi glumački ansambl koji je publiku osvojio duhovitim i veštim izvođenjem sa scene je ispraćen ovacijama publike. 

Foto: Promo

Početak desetog Šekspir festivala obeležio je i direktor i osnivač Nikita Milivojević.

Već tradicionalnim zvonom, ispred ogromne festivalske “torte” izrađene u obliku Šekspirovog Globa publici se obratio sledećim rečima: “Dobrodošli i hvala vam što dolazite. Srećan nam deseti Šekspir festival! Idemo u narednih deset godina”!

Sjajna festivalska atmosfera u Vili Stanković nastavljena je sledeće veče izvođenjem predstave “Romeo i Julija” Jerevanskog državnog kamernog pozorišta. Brojni i energični ansambl pozorišta koje na Šekspir festival stiže iz daleke Jermenije doneo je publici zanimljivo savremeno tumačenje najčuvenije ljubavne priče svih vremena.

Predstava „Mabget, košmar za dvoje“ turskog Tiyatro BeReZE donela nam je novu, hrabru i  izuzetno zabavnu  adaptaciju Šekspirovog tzv. „Škotskog komada“.

Foto: Promo

Predstava je zbog loših vremenskih uslova održana u Pozorištu mladih, što nije uticalo na brojnost publike koja je ovacijama ispratila goste iz Turske. “Magbet, košmar za dvoje” opravdano je predstava koja privlači pažnju velikog broja pozorišnih festivala širom sveta.

Publika Šekspir festivala verovatno će dugo pamtiti predstavu “Perikle” u izvođenje londonskog Flute Theatre. Predstavljan kao „pozorište flauta” i „najbolji Perikle poslednjih nekoliko godina”, predstava Flute Theatre nam donosi jednog revolucionarnog Šekspira kroz surovu i minimalističku adaptaciju kroz nekolicinu stolica i muzičke instrumente. Katarzični kolektivni ples publike i ansambla predstave na pozornici Vile Stanković verovatno je jedan od najlepših momenata viđenih na Šekspir festivalu.

Program festivala u Vili Stanković zaokružen je repriznim izvođenjem predstave “Bogojavljenska noć”. Opuštenije nego na premijeri, šarmantno i vešto mlada ekipa predstave izazvala je salve smeha brojne publike.

Prateći program je i ove godine uključio inventivna i hrabra tumačenja Šeskpira.

Nakon izvođenja predstave „Perikle“, u okviru glavnog programa 10. Šekspir festivala, ekipa Flute Theatre je ovu predstavu adaptiranu svetski priznatom Hunter Heartbeat metodom, putem serije senzornih igara na Kamernoj sceni SNPa izveo za osobe sa autizmom.

U Pozorištu mladih izvedena je predstava iz Njujorka  „Posle Otela“ autorke Gie Forakis, originalna crna komedija kroz koju nas ovoga puta vodi jedna od čuvenih Šekspirovih ’’Luda’’. 

Foto: Promo

Izložba fotografija „Šekspir festival: Prvih 10 godina“ je tokom trajanja festivala publiku u Vili Stanković podsetla  na nastanak i razvoj jednog od najznačajnijih međunarodnih festivala u Srbiji koji je u proteklih 10 godina bio domaćin 54 pozorišne predstave iz 22 zemlje sveta!

Festival će 12. oktobra biti zatvoren gostovanjem pozorišta Pitera Bruka “Théâtre des Bouffes du Nord”  i Šekspirovim sonetima u izvođenju čuvene britanske glumice Šarlot Rempling.

Francusko-britanska produkcija “Šekspir – Bah” predstaviće nam sonete Vilijama Šekspira i muzičke svite Johana Sebastijana Baha u izvođenju Šarlot Rempling i Sonje Vider Aterton (violončelo).

Foto: Promo

10. Šeskpir festival realizovan je podrškom brojnih kompanija, partnera i prijatelja: Pozorište mladih, Akademija umetnosti i Srpsko narodno pozorište (Novi Sad), Pozorište DADOV, Škola za specijalno obrazovanje”Dr Milan Petrović” Novi Sad, Društvo za podršku osobama sa autizmom grada Novog Sada, Nectar, Neoplanta, Stamevski / Moj slatkiš, Atelje vina Šapat, Nedeljnik… 

Foto: Promo

Osnivanje međunarodnog Šekpir festivala u Srbiji inicirao reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave Henri VI u čuvenom londonskom Glob teatru 2012. godine sa željom da publici, baš kao u Šekspirovo vreme, predstavama na otvorenom približi lik i opus najvećeg dramskog stvaraoca. Šekspir festival od osnivanja podržavaju UNIQA osiguranje, Vlada AP Vojvodine, Opština Inđija, Ministarstvo kulture i Grad Novi Sad. Šekspir festival je član Evropske mreže Šekspir festival i dobitnik je priznanja Pokrajinske vlade „Najbolje iz Vojvodine 2022 – 2024“ kao jedna od najznačajnijih pokrajinskih manifestacija sa aspekta međunarodne promocije Vojvodine i Srbije.

Originalni tekst