(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Završen je deseti protest “Srbija protiv nasilja” koji je počeo ispred Skupštine Srbije. Ruta današnjeg protesta je bila do Policijske uprave za grad Beograd u Bulevaru despota Stefana.

Protestna kolona se na kratko zaustava ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici, gde su ponovljeni zahtevi za smenu rukovodstva.

Fokus današnjeg skupa je bila “podrška časnim policajcima koji žele profesionalno da obavljaju posao”, kako je ranije rekao Zoran Lutovac, kao i ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje ostaje zahtev, kao i ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezdbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Kod zgrade Policijske uprave organizatori su pustili video projekciju sa spornim izjavama Aleksandra Vučića i Bratislava Gašića.

Zaključak današnjeg protesta je da je potrebno prvo ispuniti zahteve pa tek onda razmišljati o izborima. Organizatori su naveli da će gradjani nastaviti da šetaju dok vlast ne ispuni zahteve.

I današnji protest je protekao mirno.

21: 50 Narodni poslanik Radomir Lazović je rekao da je za trenutnu situaciju rešenje ispunjenje zahteva, pa tek onda izbori.

“Ako ne ispune zahteve počistićemo ih sa vlasti.”

21: 30 Poslanik Vladeta Janković rekao je da je ono što je Aleksandar Martinović izgovorio u Narodnoj Skupštini sramno i da se izvinio ”zbog protesta”.

21: 20 Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka rekao je da opozicija mora da se ujedini i traži izbore u Beogradu.

“Vučić nema šta da traži u Beogradu, ako padne u Beogradu, gotov je.”

21: 08 Protestna kolona je stigla do zgrade Policijske uprave. Organizatori su pustili video projekciju sa spornim izjavama Aleksandra Vučića i Bratislava Gašića.

20: 35 Studentkinja druge godine Fakulteta političkih nauka u Beogradu Anđela Radosavljević rekla je da studenti više neće ćutati na govor mržnje političara.

Dodala je da je Aleksandar Martinović uvredio sve gradjane i da mu studenti ne opraštaju.

20: 05 Novinar Smiljan Banjac izjavio je da je javnost Srbije uz inspektore Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića koji su otkrili plantažu marihuane u Jovanjici.

Dodao je da protest predugo traje i da razume sve one koji su razočarani i koji se pitaju šta će biti dalje.

„Tragedije se nastavljaju svakog dana. Prethodnih dana nas je pogodilo više tužnih vesti. Pogodila nas je vest o još jednom femicidu, o još jednom ubijenom detetu, o mladiću napadnutim nožem. Sve nas je pogodila i tužna vest da je preminuo Đorđe Mihailović, čovek koji je ceo svoj život posvetio čuvanju Srpskog vojnog groblja u Solunu.“

20: 00 Protestna kolona se uputila nizbrdo Takovskom ulicom ka Policijskoj upravi za grad Beograd. Ispred zgrade RTS-a studenti najglasnije skandiraju “Ostavke”.

19: 30 Organizacija “Studenti protiv nasilja” postavila je u Pionirskom parku izložbu slika izjavama ministra policije Bratislava Gašića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića

19: 20 I u Novom Pazaru je u toku drugi po redu protest “Sandžak protiv nasilju” kao deo protesta Srbija protiv nasilja u Beogradu i ostalim gradovima Srbije.

19: 10 Počeo je protest u Kragujevcu, a kolona građana je došla do zgrade BIA gde skandiraju “Gašiću odlazi”, “Vučiću odlazi”, kao i “Uhapsite Vučića”. Blokada je planirana do 20 časova. Šetnja je znak podrške inspektorima Milenkoviću i Miticu, policijaki Katarini Petrovic i policajcu uzbunjivaču iz Kragujevca.

Kraljevčani su krenuli u protestnu šetnju preko mostova, nose transparentne “Podrška za inspektore” i “Uhapsite Gašića”. Jedna grupa demonstranata je već prešla ibarski most, i na kratko zastala.

19: 00 Narodni poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić izjavio je da se treba fokusirati na ispunjenje zahteva građanskih protesta, pa tek onda na izbore.

Originalni tekst