Završen 18. Festival srpskog filma fantastike: „Kralj ničega“ Alekse Gajića dobitnik nagrade „Koskar“ za najbolji film 1Nenad Džoni Racković, foto Daniela Radojković

Festival srpskog filma fantastike (FSFF) završen je 1. oktobra svečanom ceremonijom dodela nagrada, nastupom gitariste Vuka Vujića i prikazivanjem filma „Radnička klasa ide u pakao“ reditelja Mladena Đorđevića u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Festival srpskog filma fantastike (FSFF) održan je po 18. put, a u takmičarskom programu festivala takmičilo se 25 filmova iz Srbije, regiona i sveta.
O nagradama je odlučivao žiri koji je radio u sledećem sastavu: Pavle Zelić, pisac i strip scenarista, Jordančo Petkovski, reditelj iz Makedonije I Marko Stojiljković, filmski kritičar.
Nagradu Koskar za najbolji film i najbolju režiju u domaćoj konkurenciji dobio je film „Kralj ničega“ Alekse Gajića. U obrazloženju žirija se, između ostalog, navodi: „U pitanju je psihodelična fantazmagorija koja kombinuje raskošne stvaralačke energije Alekse Gajića i Nenada Džonija Rackovića. Ovo je pre svega samouveren, umešno režiran minimagnum opus velikog, velikog autora koji je konačno svoj na svome, a mi srećni da budemo tu kada stvara svoju najbolju umetnost”.

Koskara za najbolji scenario osvojio je film „Mijazma“ reditelja Petra Tkaleca (Srbija). „Naučna fantastika u arthouse miljeu, sa porodičnom dramom potcrtanom pretećim užasom bolesti i smrti, primer je kako se suptilnim narativnim sredstvima, napetošću nabijenim scenama s tek nešto prosiktanih, jetkih rečenica, a još više simbolički potentnim nemim prizorima može i kratak film upotrebiti za pričanje velikih priča,“ stoji u obrazloženju žirija. Specijalno priznanje u ovoj kategoriji dobio je film „Noć” Minje Vuletić iz Srbije.

Najbolji regionalni film je „Smrtna ura“ Tomaža Gorkića iz Slovenije. Priznanje je žiri obrazložio rečima: “Film koji prosto nećete zaboraviti, moćna alegorija o protraćenom vremenu, besmislu života uopšte, duboku uznemiravajuće ogledalo svih nas, blaženo nesvesnih robova obrazaca i šablona, realizovan na originalan način i odlična rešenja u pogledu glume”. Specijalno prizanje otišlo je u ruke Ana Marije Janković iz Severne Makedonije za film „Amen“.

Najbolji strani film festivala je „Escape Attempt“ (Alex Tapaller, Daniel Shapiro (SAD/Poljska). „Na sve načine preambiciozan, dostojan izvornika – književnog klasika sovjetskog zlatnog doba naučne fantastike, film koji je nekim čudom nastao da nas obraduje i podseti kako velike ideje zaslužuju velike produkcije – specijalne efekte, kostime, scenografiju, ali nikad ne zaboravljajući da smo svi tu zbog priče i likova vrednih naše pažnje,“ naveo je žiri. Specijalno priznanje u ovoj kategoriji otišlo je filmu „Amygdala“ čiji je reditelj Oscar Johannson iz Švedske.

Nagrada Mali koskar koja se dodeljuje za najbolji film u kategoriji „Fantastički klinci“ dobio je film „Zamračenje“ Jakova Šalipurovića iz Srbije. „Ova priča o preživljavanju prvih dana postapokalipse je zaokružena, njena realizacija duhovita i dovitljiva u skladu sa godinama autora, a glumci-tinejdžeri glume naturalistički, pa likovi deluje autentično. Scenario je fokusiran na razradu ključnih motiva i vodi računa o detaljima, a autor iznosi kritičke stavove o svetu u kojem živi, prkoseći uvreženom narativu starijih da su mladi nezainteresovani za stanje u društvo,“ objasnio je žiri svoju odluku prilikom uručenja nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst