Tatjana Patic preminula je u 58. godini.

foto: Publicity Still / United Archives / Profimedia
foto: Publicity Still / United Archives / Profimedia

Supermodel Tatjana Patic preminula je danas u 58. godini, prenose strani mediji.

Vesti o smrti je potvrdio njen agent, a uzrok smrti je još uvek nepoznat.

Tatjana Patic je bila član slavne petorke sa Naomi Kembel, Sindi Kraford, Lindom Evanđelistom i Kristi Tarlington.

Krasila je naslovne strane više od 200 najprestižnijih časopisa.

Ona je svojevremeno proglašena za jednu od najlepših žena na svetu, a uručena joj je i titula najmisterioznijeg modela. U periodu 1980-ih i 1990-ih godina je bila jedan od najtraženijih supermodela i poznata po radu sa Vogom.

Tatjana je oduvek bila evropski simbol šika – rekla je svojevremeno Ana Vintur.

Iz javnosti je odlučila da se povuče kako bi se posvetila porodici, a manekenstvom se bavila do 2019. godine kada je prošetala pistom za brend “Etro” u Milanu.

  • Manekenstvom je počela da se bavi sa 17 godina

Tatjana Patic je rođena 1966. godine u Hamburgu od majke Estonke i oca Nemca,  ubrzo se cela porodica preselila u Švedsku.

Manekenstvom je krenula da se bavi sa 17 godine, kada je 1983. godine učestvovala na takmičenju “Elite model” u Stokholmu gde je osvojila treće mesto. Nagrada je bila putovanje u Pariz i ugovor na ograničeno vreme.

  • Krasila naslovnice, glumila u spotovima i jednom filmu

Ubrzo je postala model za brendove Versace i Chanel, a onda je krasila i naslovne strane za “Vogue”, “Harper’s Bazaar and Marie Claire.

Osim u spotu za pesmu “Freedom” Džordža Majkla po kojem je svi pamtimo, Tatjana se pojavila i u spotovima za pesme “Skin Trade” grupe Duran Duran i “Make me bad” pesme Korn, a imala je i manju ulogu u filmu “Rising sun” iz 1993. godine gde je kadar delila sa Šonom Konerijem. 

  • “Ume da se založi za sebe”

Poznata je sa saradnji sa priznatim fotografom Piterom Lindbergom koja je trajala 30 godina.

U svojoj knjizi “10 women” Piter je priznao koliko joj se divio: 

Divim se Tatjani jer ona uvek ostaje pri sebi. Ona je veoma meka, ali je u isto vreme veoma jaka i zna kako da se založi za ono što misli, i uvek je veoma obogaćujuće biti sa njom. Nemoguće je ne diviti joj se i tokom godina ne biti samo malo zaljubljen u nju –

  • Ljubitelj jahanja

Patitz je bila i strastveni ljubitelj jahanja, a da jaše je naučila sa sedam godina. 

–  Jašem od malena. Za mene to znači slobodu, povezanost i posvećenost. Konji transformišu stres i brigu za mene. Oni su istinski i duhovni. Oni me čine srećnim i opuštenim, posebno ako se osećam pod pritiskom ili napetom –

  • Ljubavni život

Tatjana Patic je izlazila sa bivšim suprugom Hajdi Klumom, muzičarem Silom, potom Pirsom Brosnanom, a pre toga i sa Nikom Kamenom.

U periodu od 2003. do 2009. godine je bila udata za Džejsona Džonsona sa kojim ima sina Džonu.

Originalni tekst