Terry Hall, pjevač britanskih ska velikana The Specials, preminuo je u 64. godini, objavili su članovi njegovog benda.

“S velikom tugom objavljujemo da je nakon kratke bolesti umro Terry, naš prijatelj, brat i jedan od najbriljantnijih pjevača, autora pjesama i tekstopisaca koje je ova zemlja ikada proizvela”, objavili su na Twitteru.

Hall se bendu pridružio 1977. u svom rodnom gradu Coventryju u središnjoj Engleskoj. S rasno miješanim članovima i zvukom inspirisanim Jamajkom, Specials su u vremenu rasnih napetosti postali simbol novog britanskog multikulturalnog identiteta.

“Specials su bili proslava osnaživanja britanske kulture imigracijom s Kariba”, napisao je na Twitteru muzičar Billy Bragg koji je bio dio istog vala izvođača.

“Ponašanje njihovog pjevača na sceni krajem sedamdesetih bilo je podsjetnik da su bili ozbiljni u izazivanju naše percepcije toga ko smo”, dodao je.

Foto: Društvene mreže

Bio poznat po “lijenoj” izvedbi

Hall je bio poznat po svojoj “lijenoj” izvedbi i bezizražajnom buljenju u televizijske kamere, dok je ostatak benda skakutao iza njega.

Njihova pjesma Too Much Too Young, kritika tinejdžerske trudnoće, 1980. dostigla je broj 1 na britanskoj listi singlova, a taj uspjeh ponovili su iduće godine pjesmom Ghost Town, prosvjedom protiv urbanog propadanja pod vladom tadašnje premijerke Margaret Thatcher.

Hall je napustio bend 1981. kako bi osnovao drugu grupu, Fun Boy Three, s još dva bivša člana. Grupi se kasnije ponovno pridružio te je nastavio nastupati s njima, posljednji put ove godine.

(express/index)

Originalni tekst