Postrojenje za sušenje uglja, takozvana “Sušara”, u preduzeću “Kolubara – prerada” u Vreocima, zbog eksplozije u nedelju uveče neće biti u stanju da obezbeđuje ugalj za široku potrošnju.

– Došlo je do velike eksplozije zbog u ovom trenutku neutvrđenih razloga. Sasvim je sigurno da je reč o nečijem propustu. To je veoma bitan pogon u sistemu preduzeća, oprema je u dobrom stanju i ne može se reći da je u pitanju kvar usled ‘više sile’ – rekao je izvor lista “Danas” iz Elektroprivrede Srbije.

– Tu se radi pod visokim pritiskom, baš zbog toga postoje i izduvni ventili kao zaštita od eksplozije, tako da se opravdano može postaviti pitanje kako je moguće da je do nje uopšte došlo i pored predviđenog zaštitnog mehanizma – dodaje izvor lista.

Sagovornik “Danasa” ističe da je došlo do pucanja varova na autoklavi u kojoj se ugalj suši pod parom, pri visokom pritisku.

Kako dalje kaže, u tom postrojenju se suši ugalj za široku potrošnju. Materijalna šteta pričinjena eksplozijom je velika.

Posledice će morati da se saniraju što znači da će u narednom periodu dok to ne bude učinjeno biti u zastoju snabdevanje potrošača ugljem.

– Ili ga neće biti uopšte, ili će u najboljem slučaju ‘Sušara’ raditi smanjenim kapacitetom. Remont autoklave je rađen nedavno, pa to izaziva sumnju da taj proces za šta je angažovana jedna privatna firma nije urađen na adekvatan način – navodi sagovornik lista “Danas”.

Prema njegovim rečima, među zaposlenima se pretpostavlja da je u tom pogonu sušen i ugalj sa kopova predviđen za proizvodnju električne energije i da je to izazvalo preopterećenje i dovelo do eksplozije.

U “Sušari” su se pripremale velike količine uglja za prodaju trgovcima na veliko. Cilj je bio da im se isporuče što veće količine uglja za ogrev pa je i to uzrokovalo veće opterećenje pogona, što takođe može da bude razlog havarije, dodaje izvor.

Eksplozija u sušari uglja u Kolubari, pričinjena velika materijalna šteta

Original Article