Зашто су људи у Совјетском Савезу чували старе новине? 

0
106

Зашто су људи у Совјетском Савезу чували старе новине?
Историја


Елеонора Голдман
Георгий Липскеров/МАММ/МДФ
Наше баке и деке никада ништа нису бацали, сматрајући да им све може једном затребати. Али за шта су користили старе новине?

Ако бисте се случајно нашли у гостима код совјетске породице, изненадило би вас да видите гомилу старих новина сложену негде на горњој полици или у углу. Испоставља се да су се новине могле користити у најразличитијим приликама, а многи од ових животних трикова од пре 50 година лепо се могу употребити и данас.

Основа испод тапета


Legion Media

Некада су тапете биле веома једноставне, танке и папирне. Ту су у помоћ долазиле новине. Оне су добро пријањале за све површине, скривајући неравнине на зиду и држале су тапете. Лепак су притом људи сами кували од скроба.

Сушилица за обућу


Boris Trepetov/TASS

Совјетски грађани су лако (и еколошки) решавали проблем мокре обуће, без савремених електричних сушилица. Принцип је био сасвим једноставан: мокру ципелу треба напунити згужваним старим новинама и оставити преко ноћи. Оне одлично упијају влагу, а притом се обућа не деформише. У случају да су ципеле веома мокре, новине треба неколико пута заменити.

Убрзано сазревање воћа


Legion Media

Ако желите да ваш омиљени авокадо буде мек и зрео, умотајте га у лист новина и оставите један дан на свежем месту. Ситно воће се може умотати у новине по неколико комада заједно, а крупно је боље умотати сваки плод посебно.

Совјетски оригами


Сергей Субботин/Sputnik

Папирне капе су биле корисне приликом реновирања стана (како се коса не би упрљала), а на плажи су вас спасавале од јаког сунца.

На пролеће је сваки дечак могао да направи брод од папира и да се игра поморске битке негде на језеру или у оближњој бари.

Прање прозора

Михаил Клюев/МАММ/МДФ

Ако вам понестане средства за прање прозора можете узети најобичнији лист новина. Прозоре најпре оперемо детерџентом за судове, исперемо чистом водом, а затим истрљамо новинама док не заблистају. Оне одлично упијају влагу и не дозвољавају разливање, а такође умеју да угланцају прозор до сјаја.

Задржавање топлоте

Александр Гринберг/МАММ/МДФ

Новине су се често користиле по хладном времену. Стављале су се у чизме преко вунених чарапа. Хартија је упијала влагу спречавајући да се ноге смрзну.

Новине нису чувале топлоту само напољу, него и у кухињи. Како се шерпа или посуда с водом не би охладиле могли сте их умотати у неколико слојева новина и добили бисте ефекат термоса.

Чување облика


И. Куксов/Sputnik

Како велике крзнене шубаре не би изгубиле облик треба их држати на калупу. Али постоји и совјетска мудролија: можете шубару само чврсто напунити новинама. Овај метод функционише и приликом чувања сезонске обуће.

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article