U sedištu NATO-a u Zaventemu rat više nije samo hipotetička mogućnost. Reakcija Rusije na teroristički napad u Moskvi u organizaciji islamskih terorista primorala je čelnike Severnoatlantske alijanse da podignu nivo gotovosti vojnih snaga na istočnoj granici Alijanse, pogotovo u pribaltičkim republikama, Poljskoj i Rumuniji.

Posebno je stavljen akcenat na protivvazdušnu odbranu. U Poljskoj već deluje mešoviti bataljon pod američkom vojnom komandom u čijem sastavu su Poljaci, Britanci, Rumuni i Hrvati, specijalizovan za protivavionsku odbranu. Sledeće nedelje biće održan sastanak ministara spoljnih poslova država NATO-a na kojem će se pored obeležavanja 75-godišnjice Alijanse i izbora novog generalnog sekretara – glavni kandidati su holandski premijer Mark Rute i rumunski predsednik Klaus Johanis – dodatno definisati plan delovanja na istočnim granicama.

U vrhu Alijanse strahuju da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da se odluči da testira vitalnost člana 5 Severnoatlantske povelje (napad na jednu zemlju članicu je napad na ceo NATO). Više od otvorene agresije na neku od članica NATO-a misli se na provokacije, poput poslednjeg u Poljskoj za vikend, ali i na ozbiljnije incidente budući da ulazimo u veoma burni predizborni period u EU, SAD i Velikoj Britaniji.

Očekuje se da će Rusija krenuti u veoma snažnu ofanzivu protiv Ukrajine zloupotrebljavajući teroristički napad islamista kao „casus belli“. Nije promakla promena retorike u Kremlju koji se više ne sakriva iza floskule o „specijalnoj vojnoj operaciji“ i otvoreno govori o ratu. Period kada bi Rusi mogli da krenu u veliku ofanzivu, prema informacijama zapadnih obaveštajnih službi, jeste početak maja, odnosno oko pravoslavnog Uskrsa.

Takođe, ne treba da zaboravimo da je Putin napao Ukrajinu sa ciljem da likvidira Volodimira Zelenskog i najvažnije ljude u njegovoj vladi i zatim da postavi marionetsku vladu koja bi vratila bivšu sovjetsku republiku u zagrljaj Moskve. S obzirom na to da se Ukrajina nalazi u ozbiljnim problemima na frontu, da iz Amerike i EU stižu na kašičicu i oružje i novac za Kijev a da su suverenističke i populističke snage u naletu na obe obale Atlantika u superizbornoj godini, jasno je zašto Putin želi da poveže Zelenskog sa terorističkim napadom islamista na Moskvu.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 28. MARTA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 637

Nedeljnik 637

Post Views: 10

Originalni tekst