Srbi su preuzeli vodstvo u našoj utrci zonske lige jer 14 MiG-29 u 101. eskadrili (11 „es-em“ i 3 dvoseda za obuku i trenažu) dramatično su veća sila od nekoliko preostalih hrvatskih MiG-21 naoružanih kao u Brežnjevljevoj eri sa par raketica kratkog dometa. Hrvati su održali puku formu – dva lovca u gotovosti za presretanje za račun sistema PVO. Iz inata svi termini su promenjeni u odnosu na jugoslovensku praksu i sada je to dežurni dvojac, a ne dežurna para. Isto dođe, ali para sa Batajnice je deo sistema PVO VS, a hrvatski avioni su deo šireg NATO integrisanog sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane. Ako zatreba, dobiće pomoć saveznika ako na vreme polete. U praksi, kada je ukrajinski dron Tu-141 doleteo do Jaruna pre dve godine, niko nije poleteo na vreme i sve te pare, radari i ostali nisu bili od koristi.

Hrvati su posle tog događaja stegli zube u pogledu potrošnje novca i ubrzali su pripreme za modernizaciju lovačke avijacije. Odlučili su se posle puno preispitivanja šta je najbolje za njih da uzmu francuske „rafale“, i to 12 polovnih direktno iz francuskih eskadrila.

Politički paket Hrvatskoj nije važan jer su ostvarili prvo svoj san da žive u (jedno)nacionalnoj državi pa su postali članovi NATO-a i EU. Francuzi su snažno podržali taj hrvatski put i još u vreme dok se ratovalo pomogli su da se ustanovi centar za obuku podoficira HV-a, jedan od ključnih elemenata pripreme za Bljesak i Oluju. Posle rata vojno-vojna saradnja bila je za ocenu „naročito se ističe“.

Nabavka „rafala“ je novi skok u bilateralnim vezama. Pride, naručeni su raketni sistemi PVO „mistral 3“ zone uništenja 7,5 km.

Interesantno, Srbija je naručila 2019. baš te rakete „mistral 3“ koje su primljene početkom prošle godine, a Hrvati su svoj paket dobili ove godine i nedavno su imali prvo gađanje. Srbi vode u vrednosti nabavki jer su uzeli i francuske osmatračke radare GM-400 alfa i GM-200. Na borbenim vozilima „lazar 3“ i „miloš“ koja su u desetinama komada u naoružanju u VS je francusko nezavisno vešanje. Komunikacioni sistem VS uključujući sredstva veze u borbenim vozilima francuskog je porekla. Eto, Srbi vole Francuze, ali oni su prvo Hrvatima obezbedili „rafale“ i prva polovina, šest komada, sleteće na Pleso za nekoliko dana. Ostali, postepeno dolaze do početka 2025. godine. Treću rundu dobili su Hrvati, i to ubedljivo jer će 191. eskadrila lovačkih aviona imati savremene višenamenske borbene avione.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 18. APRILA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 640

Post Views: 57

Originalni tekst