Naslovna Iz minuta u minut Зашто Русија модернизује највеће хеликоптере на свету: супертешки транспортер Ми-26Т2В

Зашто Русија модернизује највеће хеликоптере на свету: супертешки транспортер Ми-26Т2В

Зашто Русија модернизује највеће хеликоптере на свету: супертешки транспортер Ми-26Т2В
Наука и технологија


Russia Beyond – Србија

Снимак екрана

Пројекат модернизације базичне верзије хеликоптера на стандард Ми-26Т2В је укључен у стратешки документ руског Министарства одбране који планира опремање руске армије новим средствима до 2027.године. У овом моменту војска има намеру да набави до 10 модернизованих летелица. Први серијски модел модернизованог хеликоптера Ми-26Т2В је дужан да се испоручи Ваздушно-космичким снагама руске армије до краја 2021.године.

Покретање серијске производње модернизоване верзије највећег хеликоптера на свету Ми-26Т2В је планирано за 2021.годину, Ово је за интернет портал РТ рекао генерални директор холдинга „Хеликоптери Русије“ Андреј Богински. Према његовим речима, у овом моменту се ради на летним тестирањима модернизоване летелице.

„Тренутно, наш први задатак је завршетак тестирања обновљене летелице на основу потписаног уговора са Министарством одбрана Руске Федерације. У првој половини следеће године ћемо почети са комплетирањем првог серијског модела Ми-26Т2В која ће понети евиденцијски број „01“ – рекао је Богински.

Први човек холдинга „Хеликоптери Русије“ је нагласио и да се паралелно са овим активностима разматра и пројекат израде арктичке верзије овог хеликоптера, где се као потенцијални наручилац посла спомиње Министарство за ванредне ситуације. Облик арктичке верзије хеликоптера ће бити унифициран са војном верзијом Ми-26Т2В који се ради за потребе Министарства одбране.

Модернизована верзија хеликоптера Ми-26Т2В ће као и његови претходници, имати способност да у свом десантном оделењу носи и до 82 војника са пуном ратном опремом, или 20 тона различитог терета. Ефективни долет летелице ће износити 800км, а крстарећа брзина ће бити око 255 км/час.

Проширење потенцијала

Тешки транспортни хеликоптер је први пут полетело у августу 2018.године. Овај веома важан догађај обележен је у кругу фабрике хеликоптера „Роствертол“ која се налази у Ростову на Дону. Том приликом је директор ваздхопловног кластера „Ростеха“ Анатолиј Сердјуков рекао, да ће овај хеликоптер имати своју значајну функцију у јединицама руске армије, али и да ће његова експортна верзија бити понуђена и иностраним партнерима у земљама на тлу Азије, Африке и Блиског Истока.

„Ми-26 је јединствен хеликоптер у свету. Не постоји нити један серијски хеликоптер који се са њим може упоредити када је у питању носивост терета. Модернизација ће значајно повећати потенцијале његове примене“- рекао је Сердјуков.

Пројекат модернизације базичне верзије хеликоптера на стандард Ми-26Т2В је укључен у стратешки документ руског Министарства одбране који планира опремање руске армије новим средствима до 2027.године. У овом моменту војска има намеру да набави до 10 модернизованих летелица. Први серијски модел модернизованог хеликоптера Ми-26Т2В је дужан да се испоручи Ваздушно-космичким снагама руске армије до краја 2021.године.

Како је пре извесног времена најавио генерални директор холдинга „Хеликоптери Русије“ Андреј Богински, државна тестирања хеликоптера ће започети на јесен ове године. Ми-26Т2В ће том приликом морати да потврди своје врхунске летно-техничке карактеристике на четири војна полигона, пред изузетно строгом комисијом Министарства одбране.

Модернизовани хеликоптер је оспособљен за извршавање широког спектра задатака у свим временским условима, укључујући и најсложеније физичко-географске и климатске терене. У холдингу напомињу да је модернизовани хеликоптер у стању да решава задатке у ситуацијама ватреног и информационог противдејства непријатеља. Како је појаснио војни експерт, хеликоптер ће захвљајући импелементацији модерне опреме за противелектронску борби бити у стању да збуни противничке ПА ракете.

Носивост хеликоптера ће бити на истом нивоу као и код базичне верзије, и износиће респектабилних 20 тона терета. Хеликоптерска посада која управља хеликоптерим такође није смањивана, и њено бројно стање износи пет људи. Сам пакет модернизације је највше измена донео на плану радиоелектронске опреме која се монтира на хеликоптер.

Модернизовани хеликоптер Ми-26Т2В је опремљен савременим интегрисаним комплексом радиоелектроске опреме НПК90-2В, који обезбеђује управљање хеликоптером дању и ноћу са употребом аутоматског пилота који води летелицу по тачно одређеној маршрути, долази на унапред задату тачку, и врши слетање на тло“- напомиње се у материјалу који је објавио холдинг „Хеликоптери Русије“.

Према информацијама Министартва одбране Руске Федерације, модернизвана верзија летелица је оснажена противелектронским одбрамбеним комплексом БКО„Витебск“ (експортна модификације ће носити ознаку „Президент-С“, који је намењен да заштити хеликоптер од ПА ракета које се наводе преко инфрацрвених глава за самонавођење.

Ради се о индивидуалном комплексу заштите, који своју примену има на авионима и хеликоптерима. Намењен је да штити авион од противничких ракета опремљених инфрацрвеним, ултра-љубичастим, оптичким и радарским главама за самонавођење. Дакле, поред ракета које се испаљују са рамена а које се врло лако могу наћи у рукама терористичких формација (нпр. „Стрела“, „Игла“, „Stinger“ и сл.), овај комплекс веома успешно омета и ракете средњег и великог домета које имају озбиљне војске („Patriot“, „Aster“, „Бук“). Основни елемент „Витебска“ представљају две компјутеризоване станице активног ометања Л-370-3С, које се налазе у специјалним контејнерима на поткрлним носачима авиона. Оне представљају нову генерацију уређаја за активно ометање које у великој мери деформишу и неутралишу радарски сигнал који емитују непријатељски радари, и ту у свим дијапазонима рада. Ту се налази и систем Л-150-16М „Пастел“ који детектује озрачење авиона од стране противничких радара, и упозорава пилота да примени одговарајуће контрамере у циљу избегавања радарске видљивости. Поред ове две станице које ометају радарски сигнал, ту се налази и комплекс заштите од ракета које си испаљују из ЛПРС. Састоји се из детектора инфрацрвеног озрачења (2 сензора на предњем и задњем делу авиона) који је повезан са два диспанзера УВ-26М намењена пасивној заштити авиона који укупно имају 56 кетриџа. Ови кетриџи имају широк дијапазон своје примене и могу ефикасно да збуне противничке ракете које се наводе инфрацрвеним, оптичким и радарским путем.

Како наводе у „Ростеху“ комплекс индивидуалне заштите хеликоптера „Президент-С“ представља изузетно ефикасно средство, које је посебно тестирано против ракета које се испаљују са рамена (лаки преносни ракетним системи).Наиме, на Ахтубинском полигону је по војно-транспортном хеликоптеру Ми-8 који је ојачан са системом ПеБ „Витебск“ дејствовано са чак 20 ракета испаљених из ЛПРС „Игла“.Све ове ракете су у уводном и средњем делу своје путање, бескомпромисно кренуле у правцу своје мете, и онда у самој завршници путање, оштро заокренуле са свог дотадашњег курса и промашиле циљ. Ниједна једина ракета није успела да пробије тај невидљиви штит који је „Витебск“ образовао око хеликоптера.

Поред тога модернизована варијанта хеликоптера је добила и компјутеризовани пилотажни комплекс и вишеманенске индикаторе које су према тврдњама произвођача значајно смањили оптерећење посаде. Унапређена је и сигналана опрема, систем навигације хеликоптера, комуникациона опрема за везу са сателитима и хаваријско-спасилачка апаратура.

„Ми смо се потрудили да реализујемо све жеље наших наручилаца. Сви њихови захвеви су обухваћени и конкретизовани у пројекту Ми-26Т2В. Модернизација је значајно проширила експлоатационе могућности летелице. Ја сам уверен, да ће ова верзија хеликоптера заузети достојно место када је реч о ваздухопловној техници са којом располажу јединице наше војске“ –рекао је крајем прошле године Богински.

У јулу прошле године у интевјуу интернет порталу РИА Новости генерални директор холдинга „Хеликоптери Русије“ је допустио могућност разраде специјалне модификације овог хеликоптера, који би био намењен употреби на Арктику. Према његовим речима за летелицу овог типа заинтересоване су Ваздушно-космичке снаге руске армије и њена ратна морнарица.

Претпоставка је да би овај хеликоптер могао да буде комплетиран (тест верзија) до краја 2022.године, након чега би почела и фаза његовог тестирања. У сваком случају ова верзија би имала транспортну и десантну варијанту летелице.

По његовим речима, Ми-26Т2ВА ће се примењивати у приобалним зонама арктичких мора и „имаће низ специфичних карактеристика: бољу термоизолацију, систем загревања главних погонских блокова, додатна спасилачка средства, санитарни чвор са грејањем, као и специјалну опрему за припремање и подгревање хране“.

Будући да се пројекат прави и за потребе морнаричке авијације, за пилоте су предвиђени специјални костими којима је прилагођена пилотска кабина.

Руски стручњаци су мишљења да се модернизована варијанта хеликоптера Ми-26ТВ2 може применити на Арктику без посебног пакета додатне модернизације. Коначно, модернизација ових хеликоптера везана за употребу у арктичким условима односила би се на побољшање унутрашњости хеликоптера за комфорнији превоз људи и инжењерско-техничког особља – сматра руски стручњак.

Универзална летелица

У интервјуу за новинску агенцију RT главни конструктор Mосковског ваздухопловног института Дмитри Дјаконов је приметио да породица тешких хеликоптера Ми-26 има значајан потенцијал за модернизацију. Према његовим речима, аеродинамичка шема и конструкција овог хеликоптера ја и даље актуелна, што јој омогућава експлоатацију и у наредних неколико деценија.

“Тешки војнотранспортни хеликоптер Ми-26, као и његов нешто лакши колега – војно транспортни хеликоптер Ми-8 називају још и летелицама које су актуелне у свим временима, и међу свим народима. Захваљујући таленту совјетских конструктора, ове летелице ће још дуго година бити у употреби како у Русији, тако и другим државама. Најновији пакет модернизације који је имплементиран кроз пројекат Ми-26Т2В има за циљ, да ова, по својим многобројним техничко-тактичким могућностима изузетна летелица, и даље буде у току са најновијим научним и технолошким напретком у сфери ваздухопловства и конструисања нових материјала – истиче руски експерт.

Експерт је уверен да ове летелице имају велики експортни потенцијал. Према његовом мишљењу ова летелица има своју перспективу у државама који имају потребу за превозом супер-тешких терета велики габарита, као и велике количине људи (десантна пешадија). Недавно су овај хеликоптер набавиле армије Алжира и Јордана.

Многобројни ваздухопловни стручњаци сматрају да породица тешких војно транспортних хеликоптера Ми- 26 у великој мери надмашује западне аналоге. Кључне предности руског хеликоптера Ми-26 су осим рекордне носивости, и висок ниво поузданости и релативно ниски трошкови његове експлоатације.

“Ми-26 је универзална машина коју красе невероватне карактеристике, и коју можете употребљавати на свим теренима и у различитим климатским условима. Овај хеликоптер није искључиво намењен за превоз терета, или за извођење операција хеликоптерског десанта, него и за гашење пожара и учествовање у великом броју спасилачких мисија. Сличне технике на Западу једноставно нема. Овакве хеликоптере могу да конструишу и произведу једино Сједињене Америчке Државе, међутим њихова највећа мана је висока цена израде и сервисног одржавања, што са руским хеликоптером у истој класи није случај” – истиче Дрозденко.

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article

Must Read

DNEVNI HOROSKOP: Jedan znak očekuje SUDBONOSNI SUSRET – DAN KAO STVOREN ZA ROMANTIKU

AKTUELNO Horoskop DNEVNI HOROSKOP: Jedan znak očekuje SUDBONOSNI SUSRET - DAN KAO STVOREN ZA ROMANTIKU Izvor: horoskopius.com, Foto: Pixabay.com || Pročitajte šta su vam zvezde pripremile za danas. OVAN Vi ste spremni da krenete napred, samo što niste! Nažalost, pred vama je velika prepreka. Možda je ta prepreka vaše mentalno stanje i stav ili sposobnost odlučnog donošenja odluka. Ponekad ste toliko rastrzani na sve strane da niste u stanju da napravite taj prvi, veliki korak napred. Nemojte siliti sebe. Odgovori će doći onda kada vam budu potrebni. Foto: Pixabay.com BIK Niko ne voli odbijanja, ali niko toliko kao vi. Moguće je da se ustručavate da preuzmete rizik kada vam je nešto nepoznato. Imajte na umu da vas ponekad igra na sigurno sprečava da osetite uzbuđenje avanture. Pred vama je odličan period kada možete osetiti adrenalin. Možda vam je taj osećaj nepoznat, ali vreme je da ga upoznate. Uživaćete! Foto: Pixabay.com BLIZANCI Budite fleksibilni u konverzaciji i ot..

IZNENADA PREMINUO NA SNIMANJU SERIJE! Mnoge detalje o životu Danila Lazovića NISTE ZNALI – NIJE VOLEO KAFANE I…

Veliki glumac Danilo Lazović je rođen u Brodarevu, 25. novembra 1951. u radničkoj porodici. Mada ga se stariji sećaju još iz „Otpisanih“, široj publici je najpoznatiji kao Šćepan Šćekić iz „Srećnih ljudi“ i Čerčil iz „Porodičnog blaga“, a možda najviše zahvaljujući tim ulogama stekao je reputaciju velikog glumca, ali i ljubitelja kafana. IZDAO JOJ STAN PA JE OŽENIO! Nesvakidašnja ljubavna priča MAŠANA LEKIĆA i njegove supruge MIRE - Ona GRMI kako izgleda! Printscreen youtube Kad je društvenim mrežama krenula da kruži slika „Kafane kod besmrtnih“, bilo je onih koji su se zapitali zašto tu nije bilo mesta i za Danila Lazovića, koji je takođe „bio poznat glumac i boem“. Ta slika možda je izgrađena ulogama koje je Lazović nosio, ali njegovi prijatelji i saradnici tvrde da je istina ipak drugačija – ovaj glumac zapravo nije bio ljubitelj čašice i kafanske atmosfere. KAKVA FRAJERČINA! U ''Stižu dolari'' je bio SMOTAN, a sada je ĆELAV sa telom kao APOLON - svi ga gled..

Crna Gora otvara granice sa Rusijom i Azerbejdžanom, i dalje ograničenja za državljane Srbije

Crna Gora otvara granice sa Rusijom i Azerbejdžanom, i dalje ograničenja za državljane Srbije Objavljeno: 4.08.2020 Crna Gora je odlučila da otvori granice za državljane Rusije i Azerbejdžana, dok je odluka za zemlje Zapadnog Balkana prolongirana, saopšteno je večeras iz Vlade Crne Gore. Foto: Pixabay / Crna Gora, zastava "Sagledavajući epidemiološku situaciju u državama našeg okruženja, i naročito pouzdanost i relevantnost dostupnih podataka, kao i potrebe naše turističke privrede i nacionalne interese Crne Gore, Nacionalno kordinaciono tijelo je ocenilo da nema smetnji za liberalizaciju ulaska ruskih i azerbejdžanskih rezidenata, dok je odluka o rezidentima država okruženja prolongirana dok Institut za javno zdravlje (IJZ) ne dostavi procenu epidemiološkog rizika po Crnu Goru po osnovi liberalizacije ulaska rezidenata zemalja okruženja i to za svaku državu pojedinačno", navodi se u saopštenju Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore. Građani Srbije od 15. marta ne mogu ući u..

Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију

Пет затворених градова које Русија крије од туђих очију Путовања 03 август 2020 Николај Шевченко Лав Федосејев/ТАСС; Russia Beyond У Русији има четрдесетак затворених градова и отприлике 1,5 милиона становника који у њима живе далеко од очију јавности. Затворени градови су део совјетског наслеђа Русије. СССР се надметао са САД у војној сили, због чега се у овој комунистичкој земљи појавило мноштво затворених градова где су вршена истраживања и где су се под печатом државне тајне развијале технологије и ново наоружање. Ти градови нису били уцртани на географским картама. Они су скривани како од страних, тако и од совјетских грађана. Њихови житељи су радили у тајним фабрикама и погонима. Без специјалне дозволе нико од њих није могао изаћи из затвоеног града нити ући у њега. Заузврат су власти тим људима обезбеђивале станове, гарантовани посао, бољи квалитет намирница и бољу здравствену заштиту. Чак и данас, скоро 30 година после распада Совјетског Савеза, Русија није укинула ст..

NEMATE DOBAR SAN? Pogledajte oko sebe, evo koje stvari vam NAJČEŠĆE OMETAJU DREMKU!

Dobar, kvalitetan san neophodan je za zdravlje, a mnogi među nama ipak se često žale da ne spavaju dobro. Uzrok se najčešće krije u stvarima koje je vrlo lako promeniti. Britanski stručnjaci izdvojili su nekoliko krivaca koji sabotiraju dobar san. Dok su neki od njih, poput svetlosti, gledanja u telefon, televizor ili tablet već poznate nered u sobi se neočekivano našao na ovoj listi. DA LI STE ZNALI? U Japanu muž i žena ne spavaju zajedno, evo zašto Svetla Plava svetla sa uređaja nisu prijatelj dobrog sna, ali ona nisu jedini način pomoću kojih vam svetlo u spavaćoj sobi može uništiti san. Jarko svetlo koje upalite pre spavanja može vas držati budnim čak i nakon što ga ugasite, zato stručnjaci preporučuju da pre spavanja prigušite svetla . Ako u vašu sobu dopire spoljašnja svetlost, bilo da se radi o uličnim svetiljkama ili prirodnoj svetlosti, nabavite tamnije zavese. Tehnologija Svi znamo da gledanje u mobilni pre odlaska na spavanje nije dobro, međutim i druga tehnologija k..