Foto promo

Dok je 2020. i 2021. godinu obeležio skok na tržištu domena, u 2022. na red je došla ne nužno stagnacija, već usporavanje. Dok sve oči gledaju u 2023. godinu sa neizostavnom dozom strepnje, imajući u vidu globalne ekonomske pokazatelje, nije zgoreg pogledati preko ramena na ono što je u 2022. ipak dalo povoda optimizmu, a to su saradnja i ponovni susreti. Iako broj registrovanih naziva domena globalno nije rastao brzo kao prethodnih godina, internet i domenska industrija nastavili su da se razvijaju oslonjeni, između ostalog, na razmenu znanja i iskustava. A susret stručnjaka čija znanja i napori oblikuju internet kakav znamo i kakav ćemo znati, imali smo prilike da ove godine pratimo iz prvog reda u Beogradu.

RNIDS i SOX (Serbian Open Exchange) bili su lokalni domaćini 85 RIPE konferencije koja je okupila predstavnike pružalaca usluga interneta, mrežnih operatora, stručnjaka za sajber bezbednost, predstavnike tehnoloških kompanija, kao i organizacija koje se bave praćenjem i razvojem internet politika. RIPE NCC je Koordinacioni centar Foruma evropskih IP mreža, jedan od pet svetskih regionalnih internet registara (RIR), nadležan za teritoriju Evrope, Bliskog istoka i Centralne Azije, sa osnovnim zadatkom da dodeljuje IP adrese i AS brojeve za svoj servisni region. RIPE konferencija je veliki susret zajednice. Organizuje se u nekom od gradova Evrope ili prestonica zemalja u RIPE-ovom servisnom regionu, a uz zalaganje RNIDS-a i SOX-a prošlog oktobra je prvi put održana u Beogradu.

Tokom pet dana konferencije posetioci su imali prilike ne samo da slušaju predavanja već i da aktivno učestvuju u diskusijama, oblikuju zaključke i preporuke poslate sa konferencije. Osnovne teme RIPE susreta su politike i procedure koje RIPE NCC razvija za dodelu internet brojeva, aktuelna tehnička pitanja, DNS, rutiranje, politika adresa. Program u Beogradu obuhvatio je razgovore i o inicijativi MANRS (Mutually Agreed Norms for Routing Security), čiji je cilj da pruži odgovore na najčešće pretnje u rutiranju, analize i predavanja o IXP-jevima (Internet Exchange Points) kao i IPv6 adresama i njihovoj primeni tokom protekle decenije. Različite radne grupe u okviru RIPE-a održale su sastanke na kojima se diskutovalo o rutiranju, adresnim politikama, softveru otvorenog koda, IPv6 adresama, povezivanju, borbi protiv zloupotreba, DNS-u, IoT-u, RIPE NCC servisima i bazi podataka kojom RIPE upravlja. Na sastanku grupe posvećene saradnji bilo je reči o regulaciji telekomunikacionih usluga, bezbednosti rutiranja, splinternetu i fragmentaciji kao predmetu za kreiranje politika.

Imajući u vidu raznolikost i segmentaciju po zemljama iz kojih su došli posetioci događaja, Beograd su ove godine posetili internet stručnjaci sa svih kontinenata, a naša prestonica bila je važna tačka na IT mapi sveta.

No, u oktobru se u Beogradu nije susrela samo zajednica koju okuplja RIPE, već i zajednice koje okupljaju organizacije DNS-OARC i CENTR. Članovi organizacije DNS-OARC (Centar za DNS operacije, analize i istraživanja), čije je sedište u Sjedinjenim Američkim Državama, jesu internet operatori, izvršioci i istraživači sa svih strana sveta. Cilj organizacije je da koordiniše odgovore na napade, deli informacije o funkcionisanju i performansama DNS-a. I ova organizacija je izabrala Beograd za destinaciju sastanka svog međunarodnog članstva, a domaćini su opet bili RNIDS i SOX. Zajednici DNS-OARC-a pridružili su se predstavnici evropskih registara koji se bave tehničkim razvojem, a koje okuplja organizacija CENTR, udruženje evropskih registara nacionalnih domena najvišeg nivoa. U fokusu diskusija na ovom događaju bio je, naravno, DNS – bezbednost DNS-a, DNS higijena, izazovi prilikom implementacije DNSSEC-a i sl.

Bez obzira na to kakve izazove godina ili godine koje slede donesu, neke lekcije smo naučili u prošlosti. A osnovna lekcija je da se izazovima može izaći u susret baš na način na koji to čine zajednice kojima je RNIDS bio domaćin u Beogradu – profesionalno, ali radoznalo, otvoreno, ali odmereno, uvažavajući tuđa i svoja znanja i sposobnosti.

Piše Dejan Đukić,

direktor Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS)

Originalni tekst