EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

(Beta) – Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku je saopštio da je priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije “centralna politika” američke administracije, te pozvao premijera Aljbina Kurtija da objasni građanima zašto su, kako je naveo, SAD pomenile stav.

On je na Fejsbuku napisao da se posle dve godine sa Kurtijevom vladom “čini da je međunarodna pozicija Kosova opterećena”, a da, kako je dodao, “naš glavni saveznik (SAD) naglašava da nije vreme za priznanje Kosova od strane Srbije”.

Abdidžiku je naveo “da državni vrh duguje narodu Kosova objašnjenje kako se došlo u ovu situaciju”.

Naveo je da je “predsednik SAD Džozef Bajden 7. februara 2021. putem čestitke zatražio od predsednika Srbije (Aleksandra) Vučića da postigne sveobuhvatan sporazum sa Kosovomm usredsređen na međusobno priznanje”.

Prema njegovim rečima, uzajamno priznanje, odnosno priznanje nezavisnosti Kosova od Srbije, bilo je centralna politika Bajdenove administracije.

“Kao jedan od predsednika koji se najviše bavi pitanjem Kosova, od 90-ih pa nadalje Bajden i njegov uporan stav o Kosovu predstavljali su izuzetnu priliku za narod naše zemlje”, napisao je Abdidžiku.

Lider DSK dodaje da se posle dve godine Kurtijeve Vlade čini “da je međunarodna pozicija Kosova teža”.

“Sada naš glavni saveznik naglašava da nije vreme za priznanje. Ovakav stav je rezultat populističke neodgovornosti”, napisao je on.

Dodao je da “državni lideri duguju narodu Kosova objašnjenje kako se za dve godine došlo do tog zaključka”.

Originalni tekst