Odrastanje beba u prisustvu pasa, posebno štenaca, može da ima brojne pozitivne učinke na njihov emocionalni, socijalni, i fizički razvoj, prenosi N1.

Deca koja odrastaju uz pse često pokazuju bolje socijalne veštine. Interakcija sa psima može da pomogne deci da razviju empatiju i saosećanje jer uče kako da čitaju neverbalne signale i reaguju na potrebe drugog bića.

Psi su izvrsni društveni katalizatori, često podstiču interakciju između dece i drugih ljudi, što može da poboljša njihovu sposobnost komunikacije i izgradnju prijateljstava.

Emocionalna podrška

Psi pružaju značajnu emocionalnu podršku deci. Stalno prisustvo psa, njegova privrženost i ljubav mogu da pruže osećaj sigurnosti i utehe. To može da bude posebno korisno u stresnim situacijama, kao što su promene u porodici, selidbe ili teški školski dani.

Fizička aktivnost

Odrastanje uz pse podstiče decu na veću fizičku aktivnost. Šetnje, igra i trčanje sa psom izvrstan su načini za poboljšanje fizičkog zdravlja dece. Pored toga, redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od razvoja gojaznosti kod dece, poboljšava kardiovaskularno zdravlje i podupire razvoj motoričkih veština.

Smanjenje stresa i anksioznosti

Interakcija sa psima može da smanji nivo stresa i anksioznosti kod dece. Studije su pokazale da maženje psa može da poveća nivo oksitocina, hormona koji smanjuje stres, ali i da snizi nivo kortizola, hormona stresa. Ovaj efekt može da bude posebno koristan za decu koja se suočavaju sa emocionalnim izazovima ili imaju poteškoća u prilagođavanju.

Razvoj odgovornosti

Briga o psu može deci da pruži rane lekcije o odgovornosti. Učenje kako da nahrane psa, da mu donesu vodu i da ga vode u šetnje, deci može da pomogne da razviju osećaj odgovornosti i samopouzdanja. Ova iskustva takođe uče decu važnosti rutine i održavanja obveza.

Smanjenje rizika od alergija

Istraživanja ukazuju da deca koja odrastaju u domovima sa psima mogu da imaju manji rizik od razvoja alergija i astme. Izloženost alergenima i bakterijama koje pas nosi sa sobom može da ojača imunološki sistem dece, čime se smanjuje verovatnoća od kasnijeg razvoja alergijskih bolesti.

Originalni tekst