Sinoćni debatni nastup Džoa Bajdena upalio je lampicu za uzbunu kod većine Demokrata, otvarajući pitanje da li bi Bajden trebalo da ostane na čelu stranke, piše CNN.

„Izgledao je malo dezorijentisano. Kako je debata odmicala, postajao je pribraniji, ali mislim da se do tada panika već uvukla u redove demokrata“, rekao je dugogodišnji demokratski operativac i politički analitičar CNN-a Dejvid Akselrod, dodajući da će među demokratama „biti razgovora o tome da li bi Bajden trebalo da nastavi predsedničku trku“.

Stručnjaci iz Demokratske stranke ukazuju da je Bajden konce uspeo da pohvata tek kada je Donaldu Trampu uputio prekore zbog upada na Kapitol 6. januara 2021. godine. Kao svetlu tačku predsednikovog nastupa istakli su i priču o klimatskim promenama.

Potpredsednica SAD-a i predsednica Senata Kamala Heris priznala je da je predsednik u debatu ušao „sporo“.

„Večeras smo videli da je predsednik, po pitanju svih tema koje dele američki narod, sušta suprotnost Donaldu Trampu. Okej, jeste počeo malo „sporije“, ali kako je noć odmicala, postajalo je jasno da je Džo Bajden taj koji se bori za Ameriku“, rekla je Herisova za CNN.

Kada je voditelj emisije pokušao da je „pritisne“ zbog lošeg utiska koji je Bajden tokom debate ostavio, Herisova je rekla da „ljudi mogu da raspravljaju o stilskim stvarima, ali da to na kraju ne odlučuje pitanje predsednika SAD“, ističući još jednom da je kontrast između Bajdena i Trampa ogroman i kristalno jasan.

Otkako se Džo Bajden uselio u Belu kući, u američkoj javnosti često se vode diskusije o njegovim godinama, odnosno o tome da li je, u devetoj deceniji života, sposoban da vodi državu. Zato je sinoćna debata bila pravi test za američkog predsednika, test na kome može da pokaže koliko mu je energije i snage za bavljenje politikom ostalo.

Prema pisanju CNN-a, od samog početka debate se činilo se da se predsednik bori sa svojim glasom, čistio je grlo i nakašljavao se nekoliko puta. Kako je CNN-u potvrđeno iz nekoliko izvora, proteklih nekoliko dana predsednik se mučio s prehladom. Takođe, Bajden je dobrim delom debate u Trampa gledao nekako rasejano, s otvorenim ustima. Delovalo je kao da se muči da pohvata niti svojih misli, ili da protivniku zada udarce onda kada mu se ovaj sam nudio. 

Kada je po završetku debate upitan šta misli o svom nastupu, Bajden je odgovorio: „Mislim da smo uradili dobar posao.“

Kada su ga pitali o pozivima da odustane i da li je iole zabrinut u vezi s onime što je na debati prikazao, Bajden se okomio na Trampa.

„Teško je debatovati s lažovom“, rekao je Bajden, dodajući da ga boli grlo.

Nacionalna konvencija Demokratske stranke, na kojoj se potvrđuje izbor predsedničkog kandidata, sastaje se 19. avgusta u Čikagu. Do sada se još nijedan ozbiljniji član Demokratske stranke nije oglasio ili ponudio opciju da se kandiduje umesto Bajdena. 

Kao potencijalni zamenici spominju se Gevin Njusom i Grečen Vitmer, ali je Njusom brzo odbacio sve spekulacije, konstatujući „da nikada ne bi okrenuo leđa predsedniku Bajdenu, i da ne zna nijednog demokratu koji bi to uradio“.

Bivša Bajdenova direktorka komunikacija u Beloj kući i zamenica menadžera kampanje za 2020. Kejt Bedingfild, takođe politička analitičarka CNN-a, opisala je Bajdenov učinak na debati kao „atipično loš“.

„On je američkom narodu pre svega morao da dokaže da i dalje ima energije. Baš to nije uradio“, rekla je Bedingfild.

Post Views: 57

Originalni tekst