Zašto je aktivistkinju DS policija zadržala na aerodromu? 1Foto: Aleksandar Latas/ Danas

Aktivistkinju Demokratske stranke (DS) Milicu Ranđelović (35) juče je privela policija na aerodromu „Nikola Tesla“ u trenutku kada je trebalo da se ukrca u avion, a zatim su joj u Novom Sadu pretresali stan.

Ranđelović je agenciji Beta kazala da ju je policija osumnjičila za krivično delo „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“.

Umesto odlaska na godišnji odmor, navela je, skoro četri sata je na aerodromu provela na ispitivanju, sa pripadnicima Granične policije i Uprave kriminalističke policije (UKP), a zatim su je sproveli u Novi Sad gde su joj pretresli stan.

„Juče oko 16 časova, kada sam kretala na godišnji odmor, pre ulaska u avion sa razglasa se čulo da treba da se javim na šalter jer navodno nešto nije u redu sa mojim prtljagom. Granična policija je detaljno proverila moj kofer i utvrdila da je sve u redu, međutim nakon skoro sat vremena čekanja rečeno mi je da treba da obavim razgovor s pripadnicima UKP, jer im je navodno iskočila neka šifra, a da oni ne znaju o čemu se radi“, ispričala je Ranđelović, koja je po zanimanju master defektologije.

Kad su me sproveli u njihove prostorije, dodala je, tri službenika UKP su mi kazali, da treba da razgovaramo o mojim aktivnostima na društvenim mrežama.

„Nisu mi kazali šta je sporno u mojim objavama na društvenim mrežama, već su me ispitivali za moj politički aktivizam. Iako su me saslušavali u svojstvu građanke, stavili su mi na teret krivično delo ‘pripremanje krivičnog dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije’ iz člana 320 stav 1 Krivičnog zakona (KZ) i ‘pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja’ iz člana 309 stav 1 KZ“, rekla je aktivistkinja DS.

Ranđelović je kazala policiji da na društvenim mrežama ništa nije objavila što bi moglo da ukaže da je odgovorna za dela koja joj se stavljaju na teret.

„Pri kraju razgovora jedan od službenika UKP mi je rekao da je upravo dobio informaciju da je u mom slučaju sporna stranica ‘Aktivizam’ na Fejsbuku. Kazala sam da se na toj stranici vodim kao moderator, ali da bukvalno ne učestvujem u kreiranju te stranice“, rekla je Ranđelović.

Međutim, na samom kraju razgovora, pripadnici UKP su saopštili Ranđelović da će morati da pođe s njima u Novi Sad, zbog pretresa stana.

„Oduzeli su mi mobilni telefon i kazali da su dobili naredbu za pretres mog stana. Tada su počeli da me oslovljavaju sa ‘osumnjičena Milica Ranđelović’. U Novom Sadu su me predali novosadskoj policiji, a u prisustvu dva svedoka, oko 22 časa završili su pretres stana iz kojeg ništa nisu uzeli. Najmanji problem je što će mi propasti godišnji odmor. Ja se lečim od anksioznosti i ne osećam se dobro, jer sam sigurna da ništa nisam uradila od onog što mi se stavlja na teret“, istakla je Ranđelović, navodeći da se kroz politički aktivizam bavi ženskim pravima, a ne ekologijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst