S. D.danas 19:03

Zašto fašisti mrze univerzitete? 1Foto: Shutterstock/Ground Picture

U Bangladešu se dogodilo nešto izuzetno. U početku kao odgovor na sistem kvota koji je rezervisao većinu državnih poslova za određene grupe, studenti univerziteta su pokrenuli velike nenasilne proteste.

Sve autokratskija premijerka Bangladeša, Šeiha Hasina, odgovorila je u suštini sa „neka jedu kolače“. Umesto da smiri proteste, Hasina je učinila da se protesti prošire širom zemlje, piše Džejson Stenli, američki profesor filozofije na Jejlu, u analizi za Gardijan.

Sredinom jula, vlada je odgovorila ekstremnim nasiljem, policija je ubila stotine studenata i ugasila internet širom zemlje.

Scene ekstremne policijske brutalnosti preplavile su društvene mreže. Do kraja jula, protesti su prerasli u nacionalni prodemokratski pokret.

Na kraju se studentima pridružila vojska, a Hasina je pobegla iz zemlje. Nacionalni demokratski pokret predvođen studentima uspešno je izazvao nasilnog autokratskog lidera i, bar za sada, izgleda da je pobedio.

Nenasilni studentski pokret Bangladeša nije prošao nezapaženo u susednim zemljama.

U Pakistanu, popularni bivši premijer i lider opozicione stranke, Imran Kan, zatvoren je pre godinu dana, što je diktirala pakistanska vojska. Medijskim kompanijama je naloženo da ne pominju njegovo ime, citiraju njegove reči i ne pokazuju njegovu sliku.

Zatvoreni su i članovi njegove opozicione stranke. Ali tu je počelo nešto zapanjujuće. Motivisana uspehom prodemokratskog pokreta predvođenog studentima u Bangladešu, Pakistanska studentska federacija je objavila ultimatum vladi: osloboditi Kana do 30. avgusta ili će se suočiti sa studentskim protestima širom zemlje.

Ono što se dogodilo u Bangladešu i sada bi se moglo dogoditi u Pakistanu je noćna mora svakog autokratskog režima.

Autoritarci i potencijalni autoritarci su previše svesni da su univerziteti primarna mesta kritike i neslaganja. Napadi na univerzitete su kanarinac u rudniku uglja fašizma.

Narendra Modi, indijski autokratski hinduistički nacionalistički premijer, vlada zemljom od 2014.

Napadanje na elitne indijske univerzitete kao „anti-Indija“ je obeležje njegove vlade.

Slično tome, mađarski autokratski premijer Viktor Orban započeo je političku kampanju napadom na Centralnoevropski univerzitet u Budimpešti, uz demagošku retoriku usmerenu protiv njegovog navodnog širenja „rodne ideologije“.

Koristeći zakone, Orbanova vlada je otišla toliko daleko da je oterala univerzitet iz zemlje.

Situacija je strukturno ista u Sjedinjenim Državama – potencijalni autoritarci i jednopartijske države centralno ciljaju univerzitete sa ciljem ograničavanja neslaganja.

Republikanski guverner Floride, Ron DeSantis, diplomac Univerziteta Jejl i Pravnog fakulteta Harvarda, ambiciozni je autokrata koji je iskoristio mit o široko rasprostranjenoj prevari birača da ozbiljno ograniči glasanje manjina.

(Biračka prevara se praktično nikada ne dešava u Sjedinjenim Državama; rigorozna istraga je procenila na između 0,0003 i 0,0025 odsto)

DeSantis je, takođe, stvorio kancelariju za izborne zločine i bezbednost, kako bi se bavio navodnim slučajevima prevare birača.

Pored manjinskog stanovništva koje glasa, DeSantis se fokusirao na javno i visoko obrazovanje kao centralne ciljeve.

Prema izveštaju AAUP-a specijalnog komiteta za političko uplitanje i akademske slobode u sistem javnog obrazovanja Floride u maju 2023, „akademska sloboda, mandat i zajedničko upravljanje na državnim koledžima i univerzitetima Floride trenutno se suočavaju sa politički i ideološki vođenim napadom bez premca u istoriji SAD“.

Konačni izveštaj komisije otkriva atmosferu zastrašivanja i terora, jer se pokazalo da je administrativna pretnja profesorima javnih univerziteta veoma stvarna.

Čak i više od Floride, Tenesi je jednopartijska država, sa republikanskim guvernerom i republikanskom supervećinom u zakonodavnom telu.

Dom i Senat Tenesija doneli su rezoluciju o odavanju počasti Dunavskom institutu; na spratu kuće u Tenesiju, predstavnik države Džastin Džons je pitao zašto država odaje počast istraživačkom centru mađarskog autokrate Viktora Orbana.

Tenesi ima državnu zabranu učenja o „konceptima koji razdvajaju“, onu koja uključuje javne univerzitete.

Da biste prijavili profesora za podučavanje takvog koncepta (kao što je intersekcionalnost), Tenesi obezbeđuje onlajn obrazac.

Napadi na glasanje i demokratske sisteme uopšte, gotovo uvek su usmereni na univerzitete, i obrnuto.

Diplomac na Pravnom fakultetu Jejla i aktuelni republikanski potpredsednički kandidat Džej Di Vens tvrdi da izbori 2020. nisu trebalo da budu potvrđeni zbog sumnje u izborne prevare.

U govoru na Konferenciji nacionalnog konzervativizma, Vens je takođe izjavio, ponavljajući Ričarda Niksona: „Profesori su neprijatelji“.

Kao odgovor na brutalnu odmazdu Izraela u Gazi za Hamasov napad u jesen 2023. na američkim univerzitetima izbili su protesti protiv genocida, uz aktivno učešće značajnog broja jevrejskih studenata.

Ovi antigenocidni protesti su označeni kao pro-Hamasovi i korišćeni kao osnova za napade na elitne univerzitete, njihove studente, njihove profesore i njihovu administraciju, verbalno, politički i fizički.

Nije nemoguće shvatiti da je cilj bio, barem u velikoj meri, preliminarni prikaz moći policije nad studentima univerziteta.

Zašto fašisti mrze univerzitete? 2
Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

U Sjedinjenim Državama, Republikanska partija je odavno svesna demokratskog potencijala studentskih pokreta.

Kako se sve više približava autoritarizmu, on će, kao i svi desničarski autoritarni pokreti širom sveta, nastojati da uguši neslaganje, počevši od studenata i fakulteta.

Sa velikom hrabrošću i odlučnošću, studenti u Bangladešu su pokazali da se ova strategija može dovesti do suprotnog efekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst