Zaštitniku građana onemogućena poseta Domu za odrasla invalidna lica u Zemunu

0
55

Zaštitniku građana onemogućena poseta Domu za odrasla invalidna lica u Zemunu

Članovima tima Zaštitnika građana u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) juče nije bilo dozvoljeno da realizuju posetu Domu za odrasla invalidna lica u Zemunu i na taj način ostvare svoj mandat, navodi se u saopštenju te institucije.

Zaštitnik građana Foto: Insajder
Zaštitnik građana Foto: Insajder

Dodaje se da su, iako nemaju obavezu da najavljuje svoje posete, zbog epidemiološke situacije o poseti obavestili resorno ministarstvo i ustanovu.
Cilj posete je trebalo da bude tematsko ispitivanje položaja posebno osetljivih kategorija korisnika usluga socijalne zaštite na domskom smeštaju, kao što su odrasle osobe sa telesnim invaliditetom u uslovima epidemije bolesti COVID-19.
"Međutim, na ulazu u ustanovu tim je dočekao v.d. direktora ustanove sa obaveštenjem o tome da resorno ministarstvo ne dozvoljava pristup objektima ustanove i realizaciju posete od strane NPM-a i da su predstavnici obezbeđenja ustanove prisutni da spreče ulazak u ustanovu", navodi se u saopštenju.
U saopštenju se navodi se i da postupanje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predstavlja kršenje zakonskih propisa, međunarodnih standarda, obaveze saradnje organa uprave sa Zaštitnikom građana, kao i osporavanje i onemogućavanje obavljanja mandata NPM.
"Napominjemo da je Zaštitnik građana u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture tokom trajanja vanrednog stanja, kao i nakon njegovog ukidanja nesmetano obavljao svoj mandat u svim ustanovama u kojima se nalaze ili se mogu naći lica lišena slobode i da je profesionalno postupanje rukovodstva i zaposlenih tokom tih poseta tima predstavljalo primer dobre prakse", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article