Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog sumnje na zamenu beba u GAK Narodni front

Zaštitnik građana je, po sopstvenoj inicijativi, posle saznanja iz medija o sumnji da je jednoj porodici 2016. godine zamenjena beba u beogradskom porodilištu, pokrenuo postupak pravilnosti i zakonitosti rada GAK Narodni front, Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta, Ministarstva zdravlja i UP Srbije, saopšteno je danas.

Zaštitnik građana Foto: Insajder
Zaštitnik građana Foto: Insajder

Od GAK Narodni front Zaštitnik građana traži da mu u roku od 15 dana dostavi detaljne informacije i dokumentaciju o ovom slučaju, sa posebnim osvrtom na brojeve bolničkog protokola majke i bebe koji su, kako je objavljeno u medijima, odmah nakon porođaja bili identični a potom različiti, što je izazvalo sumnju u zamenu beba, kao i na brojeve upisane na prijavi rođenja, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Ta klinika treba da dostavi kacelariji Zaštitnika i izveštaj pedijatra te zdravstvene ustanove u kojem se, prema informacijama iz medija, navodi kako je DNK analiza pokazala da su članovi porodice koja sumnja na zamenu beba roditelji deteta, ali u kojem u nastavku izveštaja piše drugo ime oca, kao i drugo vreme rođenja deteta.

Zaštitniku građana u istom roku Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu treba da dostavi sve informacije i dokumentaciju o DNK analizi koju je ova porodica uradila u toj ustanovi, navedeno je u saopštenju.

Od Ministarstva zdravlja Zaštitnik građana traži da u roku od 15 dana obavi nadzor nad radom postupajućih zdravstvenih ustanova kako bi se utvrdilo da li je u njihovom radu bilo propusta koji su izazvali sumnju roditelja da je došlo do zamene deteta u porodilištu Narodni front.

Isti rok dobio je i MUP Srbije koji Zaštitnika treba da izvesti o dosadašnjem postupanju u tom slučaju, s obzirom na medijske napise da je otac deteta slučaj prijavio Ministasrtvu unutrašnjih poslova, navedeno je u saopštenju Zaštitnika građana.

Izvor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article