Zaštitnik građana: Nesavesno postupanje policije u rasvetljavanju slučaja prebijanja mladića u Novom Sadu

Zaštitnik građana utvrdio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije postupali nesavesno i neefikasno prilikom rasvetljavanja napada na mladića koji je krajem avgusta pretučen na ulici u Novom Sadu, i zatražio sprovođenje disciplinskih postupaka protiv odgovornih policijskih službenika. Povodom ovog slučaja Više javno tužilaštvo u Novom Sadu vodi postupak protiv Ivana Kontića, koji se tereti za pokušaj ubistva M.M.

Zaštitnik građana Foto: Insajder
Zaštitnik građana Foto: Insajder

Kako se navodi u saopštenju, Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, nakon što su mediji u septembru objavili snimak na kome se vidi prebijanje mladića 24. avgusta 2020. godine u Novom Sadu, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a.

U postupku kontrole, Zaštitnik je od Sektora unutrašnje kontrole MUP Srbije dobio dokumentaciju i izveštaje iz kojih proizilazi da su policijski službenici "postupali nezakonito i nepravilno na štetu prava građana", te da su "zakasnelo, nesavesno i neefikasno postupali prilikom rada na rasvetljavanju krivičnog dela i pronalaska učinilaca krivičnog dela od 24. avgusta.

Iz dostavljene dokumentacije proizilazi da je zdravstvena ustanova istog dana obavestila novosadsku policiju da je primila osobu sa teškim povredama zadobijenim prilikom fizičkog napada od strane tri NN osobe, kao i da je "policija istog dana obavestila novosadsko Osnovno javno tužilaštvo".

"Međutim, u daljem postupanju policija nije reagovala blagovremeno, savesno i efikasno, a video snimak sa objekata ispred kojih je mladić pretučen je preuzela sa 10 dana zakašnjenja, utvrdio je Zaštitnik građana na osnovu dostavljenih izveštaja", ističe se u saopštenju.

Zaštitniku građana je dostavljena dokumentacija iz koje se vidi da je Više javno tužilaštvo o događaju obavešteno tek 2. septembra godine kada mu je dostavljena krivična prijava punomoćnika pretučenog mladića, kao i da je policija snimak dostavila dva dana kasnije, a da je potraga za počiniocem raspisana tek 20 dana nakon počinjenog dela.

Zbog svih utvrđenih propusta, Zaštitnik građana je zatražio od nadležnih institucija da sprovedu disciplinske postupke protiv odgovornih policijskih službenika i da ga o ishodu tih postupaka obaveste.

Od MUP i policije Zaštitnik je zatražeio "da u budućem radu postupaju zakonito i pravilno, odnosno da bez odlaganja, savesno i efikasno preduzimaju radnje i mere", navedeno je u saopštenju.

Da je propusta policije bilo još 20. septembra izjavio je i direktor policije Vladimir Rebić, ali je rekao da su utvrđeni propusti policijskih službenika na nižem nivou i da nije bilo "sistemske opstrukcije" sa višeg nivoa.

Rebić je tada za televiziju Prva izjavio da nije zadovoljan kako je policija vodila taj slučaj i da "taj ko je grešio mora da odgovara".

Podsetimo, Ivan Kontić, koji je sumnjičen za ubistvo u pokušaju, saslušan je pre 10 dana u novosadskom Višem javnom tužilaštvu, nakon što je izručen Srbiji iz Crne Gore po međunarodnoj poternici NCB Interpol Beograd.

Kontić koji je crnogorski državljanin prethodno je uhapšen u podgoričkom naselju Zabjelo, nakon čegamu je određen ekstradicioni pritvor.

Iako se napad na M.M. dogodio 24. avgusta, za slučaj se saznalo tek 11. septembra, kada je u javnost dospeo snimak, na kojem se vidi kako muškarac sedi na drugom, dok je on već na zemlji i pesnicama ga udara u glavu.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu saopštilo je da je pokrenulo istražni postupak protiv Kontića tek 12. septembra zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju.

Osim Kontića, osumnjičeni u ovom slučaju su i O. L. i L. V, koji se sumnjiče za krivična dela učestvovanje u tuči, odnosno pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela.

Oni su bili u pritvoru, a u međuvremenu su pušteni da se brane sa slobode.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article