Zasedao Krizni stab, nove mere u borbi protiv koronavirusa biće saopštene u 15 časova

Povodom aktuelne epidemiološke situacije danas je zasedao Krizni štab, a kako je najavila premijerka Ana Brnabić, nove mere u borbi protiv koronavirusa biće saopštene na redovnoj konferenciji za medije u 15 časova.

Krizni štab za odbranu od koronavirusa Foto: Srđan Ilić
Krizni štab za odbranu od koronavirusa Foto: Srđan Ilić

Uoči sednice Kriznog štaba, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da nema suštinski važnih novih mera koje mogu da se donesu i da nijedna mera sama po sebi ne može da reši problem sa koronavirusom.

Ona je istakla da su jedine mere nošenje maski i fizičko distanciranje, a da sve ostale mere država donosi samo u cilju povećanja uspešnosti njihove primene.

"Da li je to neko ograničenje rada mesta gde se inače okupljaju ljudi, da li su to rigoroznije kontrole – sve se uvek svede na jedno te isto. Da se svako do nas pridržava mera, nijedna dodatna ne bi nam bila potrebna", istakla je Kisić Tepavčević.

Prethodno je Vlada Srbije prošle sedmice donela odluku o pooštrenju mera, koja je stupila na snagu od utorka, čime je ograničeno radno vreme većine objekata, osim apoteka, benzinskih pumpi i dostave hrane, do 21 sat.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je tom prilikom rekla da će nove mere za suzbijanje širenja koronavirusa važiti do 1. decembra.

Infektolog Mijomir Pelemiš izjavio je juče da se ne sme čekati da prođe 14 dana da bi se analizirao efekat donetih mera.

"Mnogo pre 1. decembra, već danas ili sutra, moramo da analiziramo, i to ne efekte mera, nego epidemiološku situaciju, i ako ne vidimo poboljšanje, da odmah pooštrimo mere", rekao je Pelemiš za Večernje novosti.

Poslednjih dana Srbija beleži najveće brojeve obolelih i preminulih od početka epidemije koronavirusa u zemlji. Juče je po prvi put od pojave virusa u Srbiji zabeleženo više od 6.000 zaraženih, a preminulo je 29 osoba.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article