Žarko Laušević posthumno je dobio nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glavnog glumca u seriji „Vreme smrti“.

U toj kategoriji bili su nominovani još i Ermin Bravo („Znam kako dišeš“) i Uliks Fehmiu („Poziv“).

Reditelj serije Ivan Živković primio je nagradu u ime Žarka Lauševića, a za N1 je trenutak primanja nagrade opisao kao emotivno težak.

„Bilo je emotivno. Cela sala je bila dosta emotivna. Jednostavno, to su neki trenuci kad se čovek opet priseti šta je izgubio i čega više nema, i taj gubitak. Neke uspomene. Svi su imali nešto da kažu. Svako ga je nekad sreo, nekad nešto radio s njim. Sreća je naša bila što nas je taj njegov talent nekad obasjao na neko kratko vreme, mene na neka tri projekta, neke ranije, neke kasnije. Ali smo ga svi zapamtili jer to što je on donosio, glumački, ljudski, unosio sa sobom u projekat, to je bilo jedinstveno. I to je nešto što ćemo svi pamtiti i svi smo, da kažem, srećni što smo imali prilike da to osetimo, da se s time sretnemo“, kazao je Živković.

Žarko Laušević preminuo je 15. novembra 2023. godine, posle kraće i teške bolesti.

U svom bogatom umetničkom stvaralaštvu ima veliki broj filmova, serija, pozorišnih komada, ali i nekoliko knjiga. Nedavno je emitovana i serija po njegovim knjigama i po njegovom životu pod nazivom „Pad“.

Laušević je napisao serijal knjiga s podnaslovom Dnevnik jedne robije, o godinama koje je proveo u zatvoru. Serijal čine: prva „Godina prođe, dan nikad“ (2011), zatim „Druga knjiga“ (2013) i „Sve prođe, pa i doživotna“ (2018), „Padre, idiote“ (2022). Sve one su doživele ogromne tiraže.

Post Views: 38

Originalni tekst