Zamenik direktora Muzeja: Prirodnjački muzej neće biti izmešten

Zamenik direktora Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Boris Ivančević izjavio je danas, posle sastanka s ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković, da je Ministarstvo jasno dalo do znanja da neće biti izmeštanja Prirodnjačkog muzeja i da neće biti nikakvog pripajanja tog muzeja sa drugim institucijama.

Sastanak ministarke Gojković sa direktorom Prirodnjačkog muzeja / Foto: Ministarstvo kulture
Sastanak ministarke Gojković sa direktorom Prirodnjačkog muzeja / Foto: Ministarstvo kulture

"Prirodnjački muzej ce ostati kao matični za prirodno-kulturnu baštinu", rekao je Ivančević novinarima pred Muzejom i dodao da je to "veliki korak nakon perioda neizvesnosti".

Ivančević je rekao da je "glavni problem muzeja to što nema zgradu", ali da bi nova bi bila izuzetno skupa investicija, "kao kada bi se gradila bolnica".

Iz Ministarstva kulture je saopšteno da je Nacrt zakona o muzejskoj delatnosti, koji će se uskoro naći pred Narodnom skupštinom Republike Srbije, definisao između ostalog i status Prirodnjačkog muzeja. Iz teksta Nacrta zakona je potpuno jasno da je to republička ustanova kulture i da će i nakon usvajanja ovog zakona nastaviti da radi u ovakvom statusu.

"Direktor Muzeja i ministar kulture i informisanja su nakon toga razgovarali o daljim planovima rada sa posebnim osvrtom na planove vezane za izgradnju zgrade Muzeja. Ministarstvo kulture i informisanja za ovu godinu opredelilo je sredstva za raspisivanje konkursa za idejno rešenje za zgradu Muzeja koja je predviđeno da bude na Novom Beogradu odlukom Skupštine grada Beograda", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Podsetimo, prethodnih dana je bilo vesti da su pripreme za prevođenje Prirodnjačkog muzeja u status radne jedinice Zavoda za zaštitu prirode Srbije uveliko odmakle u Ministarstvu za kulturu i informisanje, bez konsultacija sa rukovodstvom i zaposlenima muzeja.

Na to je reagovalo više nevladinih organizacija iz sektora zaštite životne sredine.

Koalicija 27, mreža organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, navela je da "menjanje statusa ustanove od nacionalnog značaja bez javne rasprave, pravovremenih informacija i adekvatnih izmena relevantnih zakona o kulturi, kulturnim dobrima i muzejima, predstavlja još jedan primer netransparentnosti, koju su državne institucije pretvorile u praksu u sektoru životne sredine".

Iz Muzeja je uoči obeležavanja godišnjice saopšteno da je on 125 godine posle osnivanja još uvek u privremenom smeštaju, bez prostora za normalan rad i čuvanje i zaštitu zbirki, bez stalne izložbene postavke koja bi na jednom mestu prezentovala veliku prirodnu i kulturnu baštinu Srbije.

"Osim jednog zvaničnog razgovora 25. januara ove godine, kada je donedavnom pomoćniku ministra predočeno neslaganje sa namerama o pripajanju Prirodnjačkog muzeja resoru zaštite životne sredine, daljih podrobnijih i zvaničnih informacija i kontakata s predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja nije bilo. Pokušaji uspostavljanja dijaloga od strane Prirodnjačkog muzeja nisu nailazili na odziv nadležnih u Ministarstvu kulture", navedeno je prethodno iz te ustanove.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je, inače, osnovan 1948. godine na inicijativu Prirodnjačkog muzeja.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article