Zamenik direktora KC Niš: Problematična epidemiološka situacija u Nišu

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković rekao je jutros da je u Nišu izuzetno problematična epidemiološka situacija i da se nezaustavljivo ide ka velikoj komplikaciji.

Nova zgrada KC Niš / Foto: kcnis.rs
Nova zgrada KC Niš / Foto: kcnis.rs

"Upozoravali smo proteklih mesec i po da brojke ne padaju. Imamo situaciju u kojoj nam dolaze čitave porodice. Situacija je eskalirala, kapaciteti se ubrzano pune i nezaustavljivo idemo ka prilično velikoj komplikaciji", izjavio je Janković.

On je za RTS naveo da, u odnosu na početak prošle nedelje, ima gotovo 50 odsto više pacijenata u KC Niš.

Janković je rekao da u Infektivnoj klinici u Nišu u okviru KC Niš više nema mesta.

"Imamo jako veliki broj teških pacijenata koji se 'preliva' iz Vranja i Surdulice koji takođe gotovo da više nemaju mesta. Na moje veliko razočaranje Niš je juče imao više od 200 novozaraženih. To je apsolutno neprihvatljivo", upozorio je Janković.

Prema njegovim rečima, jedini ključ za suzbijanje epidemije je masovna vakcinacija i pridržavanje mera dokle god se ne izađe "iz začaranog kruga".

Upitan za mere Kriznog štaba, donete u petak, on je odgovorio da ne postoji alternativa niti ekonomski modalitet "da se natežemo da li će biti sat duže ili kraće", navodeći da usvojene mere od petka apsolutno nisu dovoljne.

"Ulazimo u ozbiljan problem. Smanjićemo i broj vakcinisanih sa ovolikim brojem zaraženih. Ljudi su preumorni, apelujem na društvenu koheziju i veću empatiju. Podjednako su nedopustiva dešavanja u Patrijaršiji i ona sa Dunavskog keja. Čitave porodice nam gube po nekoliko članova", zaključio je Janković.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article