Zakazano suđenje Nebojši Joksoviću, svedoku saradniku na suđenju Darku Šariću, zbog štamparije koja je bila meta više napada

Pred Višim sudom u Beogradu održano je pripremno ročište i za 30 jun zakazan je početak suđenja za zloupotrebu položaja odgovornog lica u postupku protiv Nebojše Joksovića, svedoka saradnika na suđenju Darku Šariću. U centru ovog postupka je štamparija koja je bila meta napada, a za koju je i sam Šarić tvrdio da je njegova.

Viši sud u Beogradu / Foto: Srđan Ilić
Viši sud u Beogradu / Foto: Srđan Ilić

Optužnica protiv Nebojše Joksovića i Miloša Nikolića, zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, podignuta je sredinom prošle godine a potvrđena je 12. novembra 2020. godine. Samo tri dana pre toga grupi Darka Šarića doneta je pravnosnažna presuda u postupku za šverc kokaina u kome je Nebojša Joksović bio svedok saradnik.

Danas održano pripremno ročište pred Višim sudom prema zakonu je zatvoreno za javnost, a Joksović je optužen zajedno sa Milošem Nikolićem, direktorom i suvlasnikom štamparije BMG-NM.

S obzirom da optužnica još nije pročitana na suđenju, za sada je poznato samo ono što su mediji preneli pre početka postupka. Prema tim navodima u optužnici stoji da je zloupotrebom položaja, tokom 2013. i 2014. godine, Joksoviću pribavljena protivpravna imovinska korist.

Naime tužilaštvo je sumnjalo da je Miloš Nikolić, Joksoviću, bez saglasnosti stečajnog upravnika BMG, u aprilu 2013. prodao halu i trafostanicu za cenu koja je bila gotovo upola manja od tržišne.

Godinu dana kasnije, kako se sumnjalo, Joksoviću je omogućeno da postane vlasnik celokupne imovine BMG, tačnije svih objekata i mašina. Prema istim navodima Joksović je nedugo zatim preduzeću iz Zagreba prodao mašine, takođe bez odobrenja stečajnog upravnika.

Miloš Nikolić takođe je bio na optuženičkoj klupi u slučaju protiv grupe Darka Šarića, ali je oslobođen optužbe za pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela. Njemu se, naime, sudilo zbog optužbi da je pomogao u skrivanju upravo Nebojše Joksovića.

Tokom tog postupka Miloš Nikolić je sudu govorio da Joksović pokušava da mu otme imovinu i da se bavi kriminalom.

Napadi na Joskovića tokom suđenja Šarićevoj grupi

Štamparija zbog koje se sada sudi Joksoviću nekoliko puta je bila meta bombaških napada, a pucano je i na njegov lokal.

Poslednji napad dogodio se uoči presude narko-bosu Darku Šariću kada je iz automatskog oružja pucano na lokal za koji se tvrdilo da pripada Nebojši Joksoviću.

Najpoznatiji su napadi na štampariju 2011. i 2015. godine, koja je čak gađana i iz zolje.

Mediji su preneli i da mu je zapaljena kuća, a 2015. u eksploziji automobila ubijen mu je i rođak, Radojica Joksović, za koga se navodilo da je vodio poslove Nebojše Joskovića, kome je zbog suđenja Darku Šariću kretanje bilo ograničeno.

Nijedan od ovih slučajeva nije rasvetljen.

Kao svedoka saradanika ostali optuženi su u sudnici pokušavali da ga diskredituju.

Nebojša Joksović bio je prijatelj i poslovni saradnik Darka Šarića. Uhapšen je u Beogradu 2010. godine, a onda se sa Tužilaštvo za organizovani kriminal dogovorio i postao je svedok saradnik. Priznao je da je bio zadužen za posrednike koji su drogu prodavali kupcima u Italiji. On je bio značajan svedok tužilaštva, jer je jedini svedočio da je naređenja primao direktno od Darka Šarića s obzirom da mu je bio blizak prijatelj.

Joksović je tokom suđenja pred Specijalim sudom optužio Darka Šarića da stoji iza napada na njegovu imovinu i porodicu. “Кrenuo si đonom prema meni. Od jedne eksplozije, druge zolje, treće, četvrte, Radojica, paljenja…”, ispričao je svedok, a preneo Krik.

Šarić je to negirao, navodeći da to ne bi uradio, jer je smatrao da je štamparija njegova. Tokom suđenja Darko Šarić je navodio i da je Joksoviću dao četiri miliona evra da kupi ovu štampariju.

Darko Šarić je osuđen na 15 godina zatvora za šverc kokaina i ta presuda je konačna, ali je odbrana podnela zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu o kome još nije odlučeno. Šarić je osuđen i na 9 godina za pranje novca, ali to je tek prvostepena odluka i čeka se ocena Apelacionog suda na žalbe.

Nebojša Joksović je nakon priznanja i svedočenja na suđenju grupi Darka Šarića za šverc kokaina, osuđen na pet meseci zatvora, kao svedok pokajnik.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article