Zakazano prvo saslušanje po novoj optužnici u vezi sa ubistvom Ivanovića

Novo prvo saslušanje protiv osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića po novoj optužnici, zakazano je za 5. februar, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog Nedeljka Spasojevića, Predrag Miljković.

AP Photo/Bojan Slavković: Mesto na kome je ubijen Oliver Ivanović
Foto: AP Photo/Bojan Slavković / Mesto na kome je ubijen Oliver Ivanović

Miljković navodi da je sud uvažio zahtev odbrane koji je poslat krajem godine i u roku od mesec dana zakazao saslušanje.

Na saslušanju pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini koje će se održati u 09:30, okrivljeni će se izjasniti o svojoj krivici, dodao je Miljković.

Lider GI SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred stranačkih prostorija u Kosovskoj Mitrovici.

Obećane istrage u Beogradu i Prištini do danas nisu dale odgovor na jedino važno pitanje koje glasi: ko je naručio i izvršio ubistvo. Dok Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu ćuti, u Prištini nikako da napišu valjanu optužnicu.

Prvu optužnicu kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je skoro dve godine nakon ubistva Olivera Ivanovića, 2. decembra 2019. i ona je ubrzo izmenjena.

Već prvom optužnicom Priština je tvrdila da je ubistvo Olivera Ivanovića posledica delovanja organizovane kriminalne grupe koju predvode Zvonko Veselinović i Milan Radoičić. Nisu obuhvaćeni samom optužnicom jer nisu dostupni nadležnima u Prištini, a ne mogu biti optuženi pre nego što ih tužilaštvo sasluša.

U procesu koji se vodi pred kosovskim Specijalnim sudom, optuženi su policajci Nedeljko Spasojević, koji je bio i glavni istražitelj na mestu ubistva Olivera Ivanovića, zatim Dragiša Marković i Žarko Jovanović, policajci koji su se prvi zatekli na licu mesta, i Rade Basara takođe pripadnik KPS-a optužen da je skrivao dokaze o aktivnostima kriminalne grupe.

Marko Rošić, bio je angažovan kao obezbeđenje u klubu “Dama” u Mitrovici, a prema navodima optužnice pratio je svaki korak Olivera Ivanovića. Ispostaviće se da je brat Olivera Ivanovića kod nejga pronašao cedulju sa registarskom oznakom vozila koje je koristio Rošić.

Na optužnici je i Silvana Arsović, sekretarica Olivera Ivanovića, koja je jedina bila u sedištu stranke kada je ispred stranačkih prostorija u severnom delu Mitrovice ubijen Oliver Ivanović. Ona je, prema navodima optužnice, isključila struju kako bi onemogućila rad bezbednosnih kamera.

U međuvremenu je specijalni tužilac Sulj Hodža penzionisan. Do sada je održano praktično jedno pripremno ročište u februaru 2020. Drugo pripremno ročište zakazano za mart 2020. odloženo je zbog koronavirusa.

U septembru je Apelacioni sud u Prištini ponovo vratio suđenje na početak sa zahtevom da se utvrdi vreme, mesto i način izvršenja krivičnog dela i potvrdi da li ima osnova sumnje da su lica kojima se stavljaju na teret krivična dela zaista to i učinila.

Nova optužnica bila je napisana u decembru prošle godine i bilo je planirano novo pripremno ročište koje je prekinuto zbog primedbi da advokat Faruk Korenica ne može da zastupa dvojicu optuženih. Tada je saopšteno, da se suđenje odlaže na neodređeno vreme.

Ubistvo Olivera Ivanovića bila je tema Insajderove emisije (Ne)savršen zločin.

Izvor: Kossev, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article