Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da u vezi s Kosovom rukovodstvo Srbije „treba da poštuje volju svog naroda“ i ocenila da „Srbija brani centar Evrope od početka totalnog razaranja“.

„Nije pitanje gatanja šta će se desiti sa Kosovom i Metohijom korz nekoliko godina, to je pitanje stava rukovodstva koje treba da poštuje volju naroda. Mi smo apsolutno uvereni da je to važno i za Srbiju i za čitav Balkan“, rekla je ona.

„Što je još važnije, Srbija u ovom trenutku brani centar Evrope od početka totalnog razaranja“, rekla je Zaharova u onlajn predavanju „Savremeni međunarodni odnosi: Pogled iz Rusije“ koje je priredio beogradski Institut za međunarodnu politiku i privredu.

Istakla je da „oslanjajući se na činjenice i volju naroda treba onemogućiti da se u centru Evrope sruši država i uništi kulturni kod naroda“.

Zaharova je ocenila da predlozi Brisela i   državama širom sveta „nisu ni otvoreni ni pošteni“, te da se oni „ponašaju kao kolonizatori prema kolonijama“.

„To je kamufliran pokušaj da nametnu svoju volju i da ne uzimaju u obzir interese onih sa kojima Vašington i Brisel vode razgovore. Oni nisu navikli da razgovaraju s ravnopravnim partnerima, ne sa zemljama i ljudima jednakima sebi, nego kako su komunicirali beli ljudi s robovima, kolonizatori s kolonijama – to je takav mentalitet“, rekla je Zaharova.

Portparolka ruskog  Ministarstva je rekla da ako se zaključuju neki dogovori, treba imati u vidu kakve su garancije zapadnih zemalja za to.

„Mogu da navedem primer Srbije gde je bivši predsednik SAD Donald Tramp obećao Srbiji kredite, investicije, potpisao neke ugovore s tim u vezi, ali to ništa nije ispunjeno“, rekla je ona.

Kao primer je navela i Sporazume iz Minska, potpisane u prisustvu Rusije, Francuske, Nemačke, a onda se ispostavilo da „oni uopšte nisu imali nameru da ih realizuju“.

Brisel i Vašington su, ocenila je, prevarili i razrušili Ukrajinu koja im je poverovala i delegirala im svoj suverenitet, a to „treba da bude nauk svima“.

Pominjući BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Saudijska Arabija, Egipat, Etiopija, Iran, UAE), Zaharova je rekla da članstvo Srbije u toj grupi zavisi isključivo od odluke Beograda.

Post Views: 11

Originalni tekst