Zagorka Dolovac ipak ima protivkandidate, prijave po svemu sudeći pristigle poštom

U petak u ponoć prošle sedmice istekao je rok za podnošenje prijave na konkurs za mesto Republičkog javnog tužioca. Do ponedeljka, kako je ranije objavio Insajder, jedina prijava bila je ona koju je poslala dosadašnja tužiteljka Zagorka Dolovac. Danas, skoro sedam dana od zatvaranja oglasa, Državno veće tužilaca u saopštenju navodi da se na konkurs javilo još dvoje kandidata, a da je još jedan "na sopstveni zahtev" odustao od kandidature. Da li su kandidature stigle u međuvremenu, što je zakonom omogućeno, ukoliko se do roka pošalju poštom, nije precizirano u saopštenju Državnog veća tužilaca.

www.pixabay.com: Presuda, sud, pravda
Foto: www.pixabay.com / Presuda, sud, pravda

Do kraja godine Srbija bi trebalo da dobije novog Republičkog javnog tužioca, jer mandat Zagorki Dolovac tada ističe. Prema zakonu, ona ima pravo da se i treći put prijavi na konkurs za Republičkog tužioca.

Konkurs za prijavu istekao je u prošli petak 28. maja u ponoć. Do ponedeljka u podne, prema saznanjima Insajdera, jedina kandidatura bila je Zagorke Dolovac.

Nju je inače birala prvo 2010. vladajuća većina koju je predvodila Demokratska stranka, a tada je kao jedan od lidera opozicije Aleksandar Vučić tvrdio da je ona “žuti” kadar pa čak i funkcioner DS-a. A onda ju je 2015. predložila tada vladajuća većina predvođena SNS-om, ali je za nju glasala i opozicija u kojoj je bila DS.

Za javnost, u čije ime bi kao Republički javni tužilac trebalo da radi, ona je ostala gotovo nepoznata, zbog činjenice da je izbegavala komunikaciju sa medijima, pa samim tim i sa javnošću.

DVT se oglasila skoro sedam dana od završetka konkursa

Državno veće tužilaca (DVT) saopštilo je danas da je do isteka roka za podnošenje kandidatura za republičkog javnog tužioca, primilo četiri prijave potencijalnih kandidata od kojih je u međuvremenu jedan kandidat „na sopstveni zahtev“ odustao od kandidature.

Čije će prijave biti zaista i uvažene odlučiće Komisija za utvrđivanje blagovremenosti i potpunosti podnetih prijava nakon sprovedenog postupka provere ispunjenosti zakonskih uslova dospelih prijava. Kako je saopštio DVT one prijave koje ispunjavaju propisane uslove uputiće na dalji postupak radnim telima Veća.

Na konkurs za republičkog tužioca, podseća DVT, mogli su da se prijave svi državljani Srbije koji su ispunjavali opšte i posebne uslove za izbor za republičkog javnog tužioca mogli da se prijave na konkurs kao i da će DVT „blagovremeno“ obavestiti javnost o rezultatima sprovedenog postupka kandidovanja.

„Državno veće tužilaca u dosadašnjem periodu svog rada, a posebno od 2016. do 2021. godine, u više navrata je unapređivalo pravila za kandidovanje i izbor koja se nalaze u okviru nadležnosti Veća, omogućavajući time da se postupak odvija transparentno“, stoji u saopštenju.

Inače, prema proceduri, o kandidatima će mišljenje dati komisije koje formira Državno veće tužilaca i Republičko tužilaštvo, a na čelu obe institucije je Zagorka Dolovac. Sam izbor zavisi od političke podrške jer Republičkog javnog tužioca predlaže Vlada Srbije po pribavljenom mišljenju nadležnog odbora Skupštine, a bira ga skupštinska većina.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article