Istraživanje Viktimološkog društva Srbije, povodom Evropskog dana žrtava, 22. feruara, pokazalo je da je oko 17 odsto studenata bilo izloženo nekom obliku seksualnog nasilja na fakultetu. Podaci pokazuju da studentkinje čine 90 odsto žrtava, dok 10 odsto čine studenti.

U istraživanju je učestvovalo 1.597 studenata i studentkinja treća i četvrte godine studija sa 22 fakulteta i 6 univerziteta u Srbiji.

Studenti najviše izloženi verbalnom seksualnom uznemiravanju

Više od četvrtine ispitanika izjasnilo se da poznaje koleginicu ili kolegu koji su bili izloženi nekom obliku seksualnog nasilja u visokoškolskim ustanovama u Srbiji. Najučestaliji oblik seksualnog nasilja kojem su izloženi studenti bio je verbalne prirode.

„Slede neverbalno seksualno uznemiravanje, seksualno uznemiravanje fizičkim putem i seksualno uznemiravanje korišćenjem savremenih tehnologija, dok su seksualno ucenjivanje, silovanje i pokušaj silovanja najredji oblici seksualnog nasilja na fakultetima“, navodi se u saopštenju tog udruženja, prenosi Beta.

Prema istraživanju, najveći broj studenata je više puta bio izložen seksualnom nasilju, a upravo je ova pojava najviše prisutna kod verbalnog uznemiravanja seksualne prirode, odnosno u više od 78 odsto slučajeva.

Međutim, ponovljena viktimizacija ima visok udeo i kod „neverbalnog uznemiravanja seksualne prirode (63,9 odsto) i seksualnog uznemiravanja fizičkim putem (55,4 procenta)“, piše u saopštenju.

Većina izvršilaca su studenti, ali ne zaostaje ni nastavno osoblje

Većinu izvršilaca seksualnog uznemiravanja čine studenti i to kod svih oblika nasilja, osim seksualnog ucenjivanja.

Međutim, na više fakulteta u zemlji, čak i veći broj izvršilaca seksualnog nasilja potiče iz redova nastavnog osoblja, ili je sličan broju izvršilaca od strane studenata.

– Na jednom fakultetu u više od dve trećine slučajeva izvršilac je bio iz redova nenastavnog osoblja. Nenastavno osoblje dominira medju izvršiocima seksualnog ucenjivanja, a znatan je i njihov udeo medju izvršiocima neverbalnog i verbalnog uznemiravanja seksualne prirode- navode u Viktimološkom društvu Srbije.

Lažni vojni policajac iz Kisača seksualno uznemiravao 7 devojčica

Izvor: Beta

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)