Za ulazak u Sloveniju više ne važi pi-si-ar test urađen u Srbiji

Odlukom vlade Sloveniju u tu zemlju više nije moguće ući sa negativnim testom urađenim u institucijama u Srbiji ili drugoj državi van EU, odnosno šengenskog područja, objavljno ja na sajtu ambasade te zemlje u Beogradu.

Slovenija, zastava Foto: Pixabay
Slovenija, zastava Foto: Pixabay

Kako se navodi, počev od 25. decembra u Sloveniju je moguć ulazak bez odlaska u karantin samo sa negativnim pi-si-ar testom iz EU, odnosno šengenskog područja, ne starijim od 24 časa.

Odlukom je predviđeno da je ulazak u Sloveniju iz država sa crvene liste, među kojima je i Srbija, bez upućivanja u karantin kod kuće ili bez prilaganja negativnog rezultata testa na koronavirus dozvoljava se samo u sedam izuzetnih slučajeva.

Izuzeci su osobe koje su u radnom odnosu u jednoj od država članica EU ili drugoj državi šengenskog područja, za šta imaju dokaz, odnosno potpisanu izjavu kojom dokazuju razlog za prelazak granice kao dnevni radni migranti i vraćaju se u roku od 14 časova od prelaska granice, oni koji obavljaju poslove međunarodnog prevoza i kao i osobe koje prevoze robu u Sloveniju ili iz Slovenije u privrednom saobraćaju, teretnom saobraćaju u tranzitu i napuštaju Sloveniju u roku od osam sati po prelasku granice.

Izuzete su i osobe koje putuju u tranzitu kroz Sloveniju i napuštaju je najkasnije u roku od šest sati po ulasku, predstavnici stranog bezbednosnog organa, koji izvršava zvanični zadatak i napušta Sloveniju čim je to po izvršenju zadatka moguće, osobe koje su dovezene u Sloveniju spasilačkim ili sanitetnim vozilom, kao i pratećoj zdravstenoj pratnji u tom vozilu, kao i osobe sa diplomatskim pasošem.

Takođe je navedeno da više ne važe izuzeci zbog uključenosti u vaspitanje i obrazovanje, zbog hitnih poslovnih razloga, zbog planiranog hitnog zdravstvenog pregleda ili zahvata, za dvovlasnike ili zakupodavce zemljišta u pograničju ili na obe strane državne granici, zbog održavanja kontakata sa članovima uže porodice, radi pristupa prodavnicama i uslugama u susednoj državi.

U ovim slučajevima je potrebno imati negativan test, inače će lice biti upućeno u karantin.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article