ŠPANIJA ne može da glasa za aplikaciju tzv. Kosova za članstvo u Evropskoj uniji jer ga ne priznaje, rečeno je iz Ministarstva spoljnih poslova Španije.

ЗА ЊИХ ЛАЖНА ДРЖАВА НЕ ПОСТОЈИ: Моћан одговор Шпаније - Ми за то не можемо да гласамо, нисмо променили став

Foto: Profimedia/Ilustracija

– Španija, kao i druge zemlje Evropske unije, nije promenila stav o nepriznavanju Kosova i smatra da je dijalog Beograda i Prištine jedini mogući način da se postigne trajno rešenje spora oko teritorije. Po logici nepriznavanja, Španija ne može da glasa za aplikaciju za članstvo u EU – navodi se u odgovoru Pres službe MSP Španije.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti je 15. decembra u Pragu podneo zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU, pošto je Češka do kraja godine predsedavajuća Savetom EU. 

Portparolka češkog predsedništva Eva Hrnčirova rekla je da će do kraja češkog predsedavanja EU zemlje članice i institucije EU biti obaveštene o zahtevu tzv. Kosova za članstvo. Ona je navela i da u poslednjim danima predsedavanja EU neće biti dovoljno vremena za bilo koju drugu proceduru.

Profesor Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže da je sled koraka takav da će zahtev tzv. Kosova doći na Komitet stalnih predstavnika u Evropskoj uniji (Koreper) i da će tamo španski predstavnik reći da oni ne prihvataju kandidaturu za članstvo tzv. Kosova. 

– Španija sledi svoju politiku da je za njih teritorijalni integritet jako bitan jer bi mogli da se raspadnu za čas ako to ne bi bilo tako. Oni strahuju od menjanja granica u Evropi. Kada u Koreperu nema saglasnosti, a predviđeno je da se odlučuje konsenzusom, onda neko pitanje može da se prosledi na nivo ministara, ali španski stav po ovom pitanju je toliko principijelan da ni tamo neće biti drugačije. To znači da kosovski zahtev ostaje na ledu – kaže Zečević.

Inače, nekoliko dana pre nego što je tzv. Kosovo zvanično poslalo svoj zahtev, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uputio pismo predsednicima pet zemalja, članica EU, koje nisu priznale Kosovo, odnosno liderima Grčke, Kipra, Slovačke, Rumunije i Španije. Kako je rekao, svako pismo je lično i različito, a svima je zahvalio što pružaju Srbima podršku po pitanju teritorijalnog integriteta.

– To su naši prijatelji i verujem da će pismo nešto značiti – rekao je tada Vučić.

(Kosovo Online)

BONUS – NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst