„Aktivnosti Fondacije Tate Novosađani su prvenstveno usmerene na prikupljanje sredstava za lečenje teže bolesnih mališana sa područja grada Novog Sada i okoline, a zatim i na pomoć ugroženim sugrađanima. Najponosniji sam na akcije koje su prvobitno smatrane osuđenim na neuspeh, obično zbog potrebe za velikim finansijskim sredstvima za lečenje dece, ali koje su na kraju uspešno sprovedene. Tako na najlepši način naši sugrađani i privrednici demantuju te priče, pokazujući svoju humanost“, izjavio je Miroslav Đorđević, dobitnik VIRTUS nagrade za individualnu filantropiju.

On je posvećeni upravitelj Fondacije Tate Novosađani. Kroz svoju inicijativu i saradnju sa drugim očevima i njihovim porodicama, sprovodi prikupljanje sredstava za lečenje dece, pružanje pomoći socijalno ugroženim sugrađanima, pružanje podrške narodnim kuhinjama i organizaciju dodele novogodišnjih paketića deci iz seoskih škola.

  1. Za svoje humanitarne aktivnosti nagrađeni ste VIRTUS nagradom za filantropiju. Koliko Vam znači to priznanje?

Nagrada za individualnu filantropiju, koju dodeljuje Trag fondacija, izuzetno znači – kako meni kao pojedincu, tako i Fondaciji Tate Novosađani, koju predstavljam. Svaki početak je težak, tako da su do sada potencijalni partneri i donatori bili na nekoj vrsti distance. Uz ovu i druge slične nagrade, dobijamo vetar u leđa i polako nam se otvaraju nove mogućnosti. Svakodnevno dobijamo nove ponude za saradnju i zajedničke projekte koji nam omogućavaju da pomognemo što većem broju ljudi kojima je pomoć najpotrebnija.

  1. Koje su glavne aktivnosti Fondacije Tate Novosađani, čiji ste osnivač?

Do sada smo postigli izuzetne rezultate sprovodeći desetak akcija prikupljanja sredstava. Zahvaljujući tim naporima, naši dragi drugari su potpuno izlečeni ili su uspešno podvrgnuti operacijama. Sada se nalaze na terapijama i oporavku. Pored toga, od samog početka smo se opredelili da, kroz Facebook grupu Tate Novosađani, prikupljamo hranu i kućne potrepštine za najugroženije porodice i time im pomažemo da stanu na noge. Potom, uz pomoć naših članova, kojih sada ima oko 13.000, pokušavamo da radno sposobnim članovima domaćinstava obezbedimo poslove od kojih bi mogli da izdržavaju svoje porodice. Vredno je napomenuti da smo često pomagali i prijateljskim udruženjima, koja kroz različite aktivnosti, pružaju pomoć ugroženim sugrađanima. 

Zajedno sa našim partnerima učestvovali smo u humanitarnoj akciji tokom koje je obezbeđena oprema za Dečiju bolnicu u Novom Sadu u vrednosti između 6.000-7.000 evra. Takođe, nabavljen je i nameštaj za osnovne i srednje škole na teritoriji cele Vojvodine.

  1. Na koju ste akciju za pomoć ugroženima najviše ponosni?

Lično sam najviše ponosan na akcije za koje u samom startu mnogi kažu da su osuđene na propast, uglavnom zbog visine sredstava potrebnih za operaciju ili lečenje nekog deteta, a koje posle budu uspešno realizovane. Na taj način naši sugrađani i privrednici udruženo uvek demantuju te priče, pokazujući svoju humanost. Ponosim se i akcijama koje su inicirali naši najmlađi sugrađani, deca iz predškolskih ustanova i osnovnih škola, koji su organizacijom raznih humanitarnih bazara prikupili velika sredstva za potrebe nesmetanog rada onkološkog odeljenja Dečije bolnice u Novom Sadu. 

  1. Koliko su građani spremni da se priključe humanitarnim inicijativama koje sprovodite?

Svakodnevno dobijamo veliki broj poziva za pomoć sa različitih strana, sve je više mladih kojima je pomoć neophodna. Mi se kao Fondacija trudimo da ti apeli za pomoć ne ostanu samo slovo na papiru, već sve resurse ulažemo da organizujemo različite humanitarne događaje, kako bismo prikupili neophodna sredstva. Organizujemo predstave, koncerte, bazare i slične aktivnosti, kako bismo ljude podstakli da se, uz druženje sa sugrađanima, aktivno uključe u svaku našu akciju. To se pokazalo izuzetno uspešnim pristupom, a za to su uveliko zaslužni i naši prijatelji izvođači i izlagači koji volonterski isprate svaku manifestaciju.

  1. Kakvi su vam planovi za ubuduće?

U narednom periodu nastavljamo sa svojim aktivnostima, ali ćemo se još više aktivirati u pomoći ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite. Kada njima pomognemo, na primer kupovinom nekog skupljeg aparata, mi ne pomažemo samo jednom detetu, već obezbeđujemo pomoć svakom detetu koje koristi njihove usluge. Pored toga, pojačaćemo aktivnosti na promociji naše humanitarno-ekološke akcije prikupljanja otpadnog jestivog ulja i masti, kako od pojedinačnih domaćinstava, tako i od pravnih lica. Sav taj otpad se izvozi u zemlje EU, gde se proizvodi biogorivo, dok mi kao Fondacija za svako dete sa spiska mesečno dobijamo novčanu pomoć koja zavisi od količine prikupljenog jestivog ulja i masti. Tu prvenstveno treba raditi na edukaciji sugrađana, koji su glavni generatori ovog otpada, a biće nam potrebni i partneri iz civilnog i poslovnog sektora, jer je u pitanju jedan ogroman poduhvat koji odjednom rešava više problema.

Post Views: 21

Originalni tekst