Sve češće u programu Radio televizije Srbije spikere i voditelje čujemo kako reči poput teLEvizija, teRItorija, parLAment, JuGOslavija, kontInent izgovaraju sa takozvanim ‘novokomponovanim, beogradskim akcentom’.

Pre nekoliko godina, gostujući u jednoj tv emisiji, glumac Milan Lane Gutović govorio je upravo na tu temu i žestoko iskritikovao način akcentuacije koji forsira RTS.

– To nije nov govor, to je nešto drugo, sasvim drugo. To je uništavanje nacionalnog bića, to je u stvari napad na Srbiju. Kada bi neko pročitao bilo koju vrstu sociologije, shvatio bi da je ovaj narod obeležio jezik – onda bi shvatili da ne moramo da uzimamo pušku samo kada nam se neko zaleti na granicu, već i kada napadne na jezik – to je napad na državu. Mi smo otvoren jezik, a ljudi koji lepo govore i koje volim da slušam nikada neće izgovoriti: JuGOslavija, teLEvizija, vaTROgasaca i tu imbeciliju potpunu – objasnio je Lane gostujući u emisiji “Svoj na svome sa Nenadom Milenkovićem”.

– Niko se nije setio da potraži tog genijalca koji je smislio tu vrstu leksije, ali se setio da je Jugoslavija prestala da postoji onog trenutka kada su lingvisti Hrvati i Srbi počeli da se pleze na temu: tačka i točka. Kada se to razmotalo sve, raspala se Jugoslavija – rekao je Lane.

Podsećamo, nedavna drama na javnom servisu oko pogrešnog akcentovanja podigla je čitavu Srbiju.

Naime, sve se dogodilo kada je u kvizu „Slagalica“ prvo jedan takmičar pogrešno akcentovao reč “Australija”, svima je bilo smešno, osim takmičaru što se videlo po njegovom kiselom osmehu. Onda se slično ponovilo nekoliko dana kasnije kad je jedan od takmičara dao tačno rešenje u asocijacijama, međutim voditeljka Kristina Radenković je opet reagovala, prihvativši njegov odgovor, ali uz ispravku i navodno pravilno akcentovanje reči “kontinent”.

Lane Gutović: Naša realnost nadmašuje fikciju, a vlast džukelu koju igram

Original Article