Za kosovske izbore do isteka roka predato 28 lista

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je do isteka roka danas u 18 časova, prijave za učešće na izborima i predloge za poslanike predalo 28 političkih subjekata sa 1.079 poslaničkih kandidata.

Glasanje na Kosovu / Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Betaphoto
Glasanje na Kosovu / Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Betaphoto

Liste kandidata podneli su 21 stranka, pet gradjanskih inicijativa i dve koalicije.

Četiri najveće stranke Albanaca – Samoopredeljenje (PS), Demokratski savez (DSK), Demokratska partija (DPK) i Alijansa za budućnost Kosova predale su liste sa po 110 kandidata za poslanike.

Na čelu liste kandidata iz PS je lider stranke Aljbin Kurti, za koga postoji dilema da li može biti kandidat za poslanika imajući u vidu poslednju presudu Ustavnog suda Kosova kojom se utvrđuje da se ne mogu kandidovati osobe koje su pravosnažno osuđene za krivično delo u poslednje tri godine. Kurti je 2018. godine osuđen na uslovnu kaznu zatvora.

Druga na listi PS je aktuelna v.d. predsednika Kosova Vjosa Osmani.

Prvi na listi DSK je aktuelni premijer Avdulah Hoti, koji je i kandidat za premijera.

Listu ABK vodi Ramuš Haradinaj, ali je on, prema odluci organa stranke kandidat za predsednika Kosova. ABK nema istaknutog kandidata za premijera.

Na čelu liste Socijaldemokratske incijative je njen lider Fatmir Ljimaj.

Lista kandidata za poslanike Srpske liste je predata juče, na njoj je 20 kandidata za poslanike.

CIK će od Sudskog saveta Kosova, Izbornog panela za žalbe i predstavke, Ministarstva unutrašnjih poslova i Kosovske obaveštajne agencije zatražiti proveru da li kandidati za poslanike ispunjavaju uslove predviđene Zakonom o opštim izborima Kosova.

Početkom januara vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani ukazom je raspustila aktuelni saziv parlamenta i raspisala prevremene parlamentarne izbore za 14. februar.

Do takve odluke došlo je nakon što je Ustavni sud Kosova ocenio nevažećim glas poslanika Etema Arifija, odlučujući tokom glasanja za formiranje vlade premijera Avdulaha Hotija, i naložio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article