Crna statistika na našim putevima – u protekla dva meseca 105 osoba je stradalo u saobraćaju, izjavio je za RTS načelnik saobraćajne policije Slaviša Lakićević.

Ističe da visoke temperature utiču na vožnju poput snega, leda ili poledice tokom zime. Preveliki je broj vozača koji ne poštuje propise, upozorava Lakićević. Šta možemo da uradimo da se ova statistika promeni?

Od početka godine u Beogradu se dogodilo 7.500 saobraćajnih nezgoda, u proseku 37 dnevno.

Slaviša Lakićević rekao je da u poslednja dva meseca imamo veći broj stradanja na našim putevima – 103 osobe su poginule od početka jula do danas.

„To je loša statistika. Stalno ističemo da smo maksimalno preduzeli i represivne i preventivne mere. Imali smo dve akcije u poslednje dve nedelje kada smo kontrolisali 115.000 hiljada vozača i vozila, od čega smo sankcionisali 63.000. To je preveliki broj vozača koji ne poštuje propise“, ukazuje Lakićević.

Potrebne pauze na dva sata 

Prema njegovim rečima, visoke temperature su takođe uticale na vozače, koji zaboravljaju da vrućine slično utiču na vožnju kao sneg, led ili poledica.

„Tokom letnje sezone veća je frekvencija saobraćaja zbog odmora. Vozači voze duže zbog destinacija i javlja se umor. Ne poštuju da na svakih 200 kilometara, odnosno dva sata, prave pauzu, uz to ne poštuju propisano ograničenje brzine, što dovodi do nezgode“, objašnjava Lakićević.

Napominje da je ove godine zabeleženo i stradanje mladih vozača dvotočkaša, te osoba od 30 do 64 godine, ističući da na godišnjem nivou u prethodnih deset godina imamo 10 poginule dece.

Kontrola pružnih prelaza

Govoreći o teškoj nezgodi na pruzi u Lazarevcu, Lakićević kaže da vozači moraju da obrate pažnju na saobraćajnu signalizaciju, te da je ovo druga takva nezgode na pružnom prelazu.

„Vozači moraju da poštuju signalizaciju, pogotovo u zoni pružnih prelaza. Postoji znak obaveznog zaustavljanja, kao i svetlosni. Imamo 2.104 raskrsnice gde se ukrštaju put i pruga, 1.711 su sa obe znaka“, navodi Lakićević, ističući da su zbog nezgode dali hitan zahtev za nadzor svih pružih prelaza.

Početak škole i bezbednost dece

Lakićević je, takođe, rekao da MUP sprovodi posebne aktivnosti zbog 2. septebra, početka nove školske godine.

„Ceo septembra i oktobar ćemo biti u zonama škola. Uradili smo nadzor nad saobraćajnom signalizacijom koja je u zoni škola da bi nam deca bila bezbedna. Deca su nam prioritet“, navodi Lakićević.

Načelnik saobraćajne policije najavljuje drastične sankcije vozačima koji ne poštuju propise, ali i mnogo preventivnih aktivnosti kako bi se podsetili učesnici saobraćaja da moraju da poštuju signalizaciju i pravila da bi se povećala bezbednost.

Originalni tekst