Za devet meseci epidemije koronavirus u Srbiji odneo više od 2.000 života, u poslednja 24 sata 56

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo 56 osoba, dok je koronavirusom zaraženo 6.557 ljudi od 15.697 testiranih uzoraka.

Decembarski dan u Novom Sadu tokom epidemije koronavirusa Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC
Decembarski dan u Novom Sadu tokom epidemije koronavirusa Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Na sajtu covid19.rs navodi se da je trenutno u bolnicama širom zemlje smešteno 8.209 pacijenata, a na respiratorima je njih 283.

Od početka epidemije u zemlji, pre devet meseci, urađena su 1.915.643 testa na kovid19, a zaraza je potvrđena kod 226.209 ljudi. Ukupno je od posledica zaražavanja preminulo 2.005 osoba, uz procenat smrtnosti od 0,89 odsto.

Od 6.557 novoobolelih osoba od koronavirusa u poslednja 24 sata, najviše njih je u Beogradu– 1.583.

Slede Novi Sad sa 475, Kragujevac sa 303 i Kraljevo sa 238 novoobolelih.

Manje od 200 novoobolelih imaju Niš (180), Vranje (140), Valjevo (131), Subotica (127), Čačak (121), Pančevo (120) i Užice (100).

U Šapcu je potvrđeno novih 98 slučajeva, u Leskovcu 93, Smederevu 77, Velikoj Plani i Zrenjaninu po 76, a u Prokuplju 75. U ostalim gradovima registrovano je manje od 70 novoobolelih.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja broj zaraženih u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih nastavlja da raste iz dana u dan. Koronavirus trenutno je potvrđen kod 1.794 korisnika i 780 zaposlenih.

Od posledica oboljevanja do sada se oporavilo 1.518 korisnika i 680 zaposlenih u ovim ustanovama.

Ministarstvo je saopštilo i da čini posebne napore da ustanovama socijalne zaštite za pružanje domskog smeštaja odraslih i starijih obezbedi sva neophodna sredstva za sprečavanje širenja epidemije kovida19, a posebno na obezbeđenju neophodnog broja antigenskih testova.

"Preventivno testiranje antigenskim testovima omogućava brzu detekciju pojave virusa među korisnicima i zaposlenima, čak i kada nemaju ispoljene simptome infekcije, pa samim tim i pravovremenu reakciju po pitanju preduzimanja mera i lečenja obolelih, odnosno sprečavanja širenja epidemije", navodi se u saopštenju i dodaje da su u skladu sa tim, u pojedinim objektima ustanova uspostavljene zone prema zdrasvstvenom statusu korisnika.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se u Beogradu već vide efekti sprovođenja mera za suzbijanje epidemije, i da počinje da blago opada broj novozaraženih koronavirusom, ali da je problem u tome što je i dalje potrebna velika hospitalizacija zbog kovida19 zbog čega se veliki broj Beograđana i dalje leči van glavnog grada.

On je najavio da će na narednoj sednici Kriznog štaba biti reči o merama neophodnim za ulazak građana Srbije iz inostranstva pred predstojeće praznike, navodeći da je medicinski deo Kriznog štaba predložio da se rade testovi na koronvirus na granici.

"Moraće da budu u karantinu i samoizolaciji. O tome će biti reči na sledećem sastanku. Zatvaranje granica je teško, ali medicinski deo Kriznog štaba neće imati ništa protiv ako to bude mera države", rekao je Kon.

Danas je održan sastanak ministra zdravlja sa direktorima svih kovid bolnica u Srbiji, nakon kojeg je direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio da broj pregleda u prijemno-trijažnim centrima ne opada, kao ni broj prijema u bolnice i da zabrinjava trend da u poslednje vreme dolaze pacijenti s ozbiljnijim i težim kliničkim slikama koji su nekoliko dana pokušavali da se leče kod kuće.

On je rekao da je očigledno da neki još ne vide da je ogroman broj obolelih, pozivitnih, da se bolnički kapaciteti permantno pune, a da je broj pacijenata na intenzivnoj nezi, sa teškim kliničkim slikama, sve veći, zbog čega je ponovo razmatrana mogućnost da se, bez obzira na početak rada kovid bolnice u Batajnici, još racionalnije iskoriste kapaciteti.

Direktor KBC "Dr Dragiša Mišović" Vladimir Đukić naveo je da su kapaciteti prenapregnuti.

“Imamo skoro 350 pacijenata, od toga 90 u jedinicama intenzivne nege. Pacijenti su izuzetno teški. Ima dosta majki sa decom, dosta trudnica koje zahtevaju lečenje više doktora. Bolnica u Batajnici je značajno relaksirala kapacitete, ali i to će biti nedovoljno”, rekao je Đukić.

Za samo dva i po dana od početka rada nove kovid bolnice u Batajnici u ovu ustanovu smešteno je 324 pacijenta na poluintenzivnoj nezi, dok je na intenzivnoj nezi smešteno još 39 obolelih.

Zamenik direktora ove ustanove Nebojša Lađević rekao je danas za RTS da nikada nije bio ovoliko veliki broj zaraženih u toku jednog dana i da se nalazimo u piku epidemije.

Dodao je da su hospitalizovani pacijenti svih starosnih doba, a da najmlađi ima 23 godine, što je, kako je rekao, dodatno upozorenje da svako može imati tešku kliničku sliku.

Kapaciteti se proširuju i na teritoriji Vojvodine gde je sinoć sa radom počela i privremena kovid bolnica na Novosadskom sajmu.

Iz Kliničkog centra Vojvodine, koji upravlja i privremenom bolnicom, saopštili su da se trenutno u ove dve ustanove nalazi 441 pacijent, od kojih je 14 na Novosadskom sajmu, a da je s obzirom na težinu kliničke slike na mehaničku ventilaciju smešteno 30 obolelih.

Takođe, u VMC u Petrovaradinu smešteno je još 26 pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

Danas je u Kragujevcu sa radom počela i prva dečja kovid ambulanta u ovom gradu, zbog sve ćeg broja dece koja se sa simptomima zaraze javljaju u kragujevački Dom zdravlja.

Portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović je rekla agenciji Beta da je tokom prošle sedmice u kovid ambulanti Doma zdravlja pregledano do 50 dece školskog uzrasta dnevno, a da su u 95 odsto slučajeva bili pozitivni na koronu.

Prema rečima Petrović, deca imaju različite simptome, pored respiratornih tegoba i temperature, javljaju se i sa digestivnim smetnjama, prilivom i povraćanjem, opštom malaksalošću i bolom u leđima.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article