EPA-EFE/RONALD WITTEK

(Beta) – Uprkos ratu u Ukrajini i problemima koje je zbog toga moralo da rešava predsedavanje Češke Evropskom unijom, češki ministar za evropske poslove Mikulaš Bek ocenio je da je Češka uspela i u svom prioritetu da napravi pomak u proširenju na Zapadni Balkan, dok kao neuspeh ocenjuje pogoršanu nelegalnu migraciju bez dogovora o reformi odobravanja azila. 

“Nova dinamika uneta je u proces proširenja EU. Još pre našeg predsedavanja status kandidata dobile su Ukrajina i Moldavija i to je signal pomaka. Uspelo se u tome da Bosna i Hercegovina stekne status kandidata tokom našeg predsedavanja”, kazao je Bek bilansirajući češko predsedavanje u razgovoru za agenciju ČTK.

Razočaranje je za češko predsedavanje bilo odbijanje Austrije da u šengenski prostor pored Hrvatske uđu i Bugarska i Rumunija.

“Jednostavno to je signal koji komplikuje predstave o bilo kakvom predvidljivom putu u šengenski prostor zato što je u slučaju Bugarske i Rumunije Evropska komisija zaključila da ispunjavaju sve kriterijume. Preti da će se povećavati skepsa građana odbijenih zemalja prema EU, a to je razočaranje i za sve druge zemlje koje će nastojati u budućnosti da uđu u šengenski prostor”, kazao je Bek.

Češki ministar za evropske poslove upozorio je da se pogoršava situacija sa nelegalnom migracijom, a Češkoj nije pošlo za rukom kako se nadala da do kraja svog predsedavanja, do kraja ove godine, postigne saglasnost makar oko delimičnih mehanizama solidarnosti u migracijskoj krizi.

“To ne bi značilo obavezujuće kvote već bi stvaralo prostor da zemlje koje su na granicama suočene sa najvećim brojem migranata imaju podršku ostalih. Rasprava o tome se ne odvija dovoljno brzo, stavovi zemalja članica su suviše udaljeni. Naravno tu je i ogroman biznis švercera migranata i izbeglica kojim se bave mnogi a mi nemamo efikasne instrumente da to suzbijemo”, kazao je Bek.

Češka u uspeh predsedavanja ubraja i dogovore sa Srbijom i drugim zemljama Zapadnog Balkana da usklade svoje režime viza sa Evropskom unijom i pomognu da se suzbije migracija balkanskom trasom.

Šef češke diplomatije Jan Lipavski ocenio je početkom meseca da je Srbija ostvarila značajan napredak u suzbijanju nelegalne migracije balkanskom trasom kada je pristala da uskladjuje politiku izdavanja viza sa Evropskom unijom.

“Srbija je ostvarila bitan napredak u tom smislu da je pristala da uskladjuje politiku izdavanja viza sa ostatkom Evropske unije. To znači da ograničavaju tradicionalne trase kada su ljudi bez viza ulazili u Srbiju i to koristili kao polaznu tačku za nelegalnu migraciju u Evropu”, kazao je Lipavski u intervjuu češkom javnom radio servisu Radiožurnal.

Originalni tekst