N1danas 18:53

Za Brnabić rasprava o litijumu foto FoNet Milica Vučković

Vi i ne znate da je tu rudnik, imate ulaz i izlaz, to je podzemni rudnik, a i dalje se bavite poljoprivredom – objašnjavala je Ana Brnabić u jutarnjem programu TV Pink kako je zamišljen rudnik litijuma u zapadnoj Srbiji.

„A u Finskoj imate otvoreni rudnik, toliko im je litijum važan. I ja hoću da napravim jednu parlamentarnu delegaciju da odemo da vidimo to i u FInskoj i u Nemačkoj, jer mi je dosta tih rasprava na nivou vrtića ‘e Nemačka će da rudari litijum, e ‘oće, e neće. Čekajte ljudi, ovo su ozbiljne stvari“, komentar je predsednice Skupštine Srbije na zabrinutost građana za javno zdravlje i životnu sredinu ukoliko kompanija koja ima istoriju poput Rio Tinta ovde bude vadila pomenuti metal, prenosi portal N1.

Na izjave Ane Brnabić reagovala je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

„Ako do sad niste znali, rudnik litijuma je kao malo veća kućica za krtice ili voluharice – kako nam ‘crta’ Ana Brnabić: To je podzemni rudnik, ima dva okna i VI NI NE ZNATE DA JE TU RUDNIK! I dalje se bavite poljoprivredom! I mi smo valjda ta deca, a ona je valjda ta stručna!“, navela je Tepić na platformi X.

Ako do sad niste znali, rudnik litijuma je kao malo veća kućica za krtice ili voluharice – kako nam “crta” Ana Brnabić:

To je podzemni rudnik, ima dva okna i
VI NI NE ZNATE DA JE TU RUDNIK❗️
I dalje se bavite poljoprivredom❗️

I mi smo valjda ta deca, a ona je valjda ta stručna! pic.twitter.com/mgAPbhAzRN

— Marinika Tepić (@MarinikaTepic) July 27, 2024

Podsetimo, Brnabić je u istom gostovanju tvrdnje o pretnjama po životnu sredinu zbog rudarenja i prerade rude litijuma nazvala „notornim budalaštinama“.

„Kad neko kaže da će biti sumporne kiše, da će se uništiti Rađevina, Jadar i Loznica, to su notorne budalaštine“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.

– Ana Ćurčin, muzičarka

Originalni tekst