За 11 година у Москви подигнуто 280 цркава!
Живот

21 јул 2022


Russia Beyond

200hramov.ru

У Москви подигнуто више цркава него што је првобитно планирано.

  • Пријавите се на наш Телеграм канал
  • Запратите нашу страницу на руској друштвеној мрежи Вконтакте
  • Пријавите се на нашу недељну мејлинг листу
  • Укључите у браузеру „Show notifications“ (дозволи обавештења) за наш сајт
  • Инсталирајте VPN сервис на свој рачунар и/или телефон како бисте имали приступ нашем сајту чак и ако он буде блокиран у вашој земљи

„Цркве се граде, јер је то потребно Московљанима“, објаснила је Руска православна црква.

Уместо планираних двеста православних храмова у руској престоници је већ подигнуто 280 цркава. Иначе, иницијативу да се подигне већи број храмова у стамбеним рејонима града 2009. године је покренуо патријарх Кирил (реализација овог програма је започета у априлу 2011.).

„280 храмова је већ саграђено и предато на коришћење, 15. или 16. јула радови ће бити завршени. Првобитно смо планирали да изградимо само 200 храмова. Међу становницима градских рејона (који су удаљени од центра – прим.ред.) овај програм је веома тражен. То није просто жеља цркве, него жеља људи да добију храм до којег могу стићи пешице. Људи су то веома желели и зато им ми излазимо у сусрет“, изјавио је члан Патријаршијског савета за културу РПЦ протојереј Леонид Калињин.

Али то још није све и планирано је да се програм прошири на унутрашњост земље.

„О спровођењу сличног програма у другим регионима Русије треба да буде одлучено на локалном нивоу. Програм ће се уводити у оним регионима у којима становништво има потребу за тим. То су Нижегородска област, Новгородска, Черноземје [које чине региони јужног дела Централне Русије]. Потребно је не само градити храмове, него и рестаурирати постојеће. То је врло важан задатак. То је питање постојања добрих пројеката који се могу реализовати ако се узме у обзир искуство стечено у нашем програму. То су врло сложени и скупи пројекти“, додао је он.

Програм изградње православних храмова у Москви који је раније носио назив „Програм 200 храмова“ реализује се од прилога верника.

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());Original Article