Izvjesni youtuber pod pseudonimom Skuba Džejk (Scuba Jake) bio je u podmornici Titan prije njenog uranjanja u dubine nakon čega je implodirala. Skuba je objavio snimke iz “Ocean Gate” podmornice Titan kao i samo ukrcavanje nekoliko nedjelja prije tragedije, na “misiji III”. Njegova ekspedicija je na kraju, zbog neočekivanih problema, otkazana. Tragedija u kojoj je podmornica na kraju implodirala s pet putnika je bila “misija V”.

U videu se, između ostalog, može vidjeti kako izgleda proces ulaska u podmornicu, zatvaranje sa 17 zavrtnja spolja i zaron. “Da ekspedicija nije otkazana, ja sam mogao da budem u toj podmornici”, govori u videu youtuber koji je na brodu Ocean Gate-a proveo devet dana. Pokazao je i proces vaganja prije ulaska u podmornicu.

Ulazak u podmornicu možete vidjeti od dvadesetog minuta snimka u okviru teksta.

– Nosio sam nekoliko čokoladnih keksa, dva sendviča i kameru da mogu to sve da snimim – objasnio je. U videu se može vidjeti i Stokton Raš (Stockton Rush), izvršni direktor “OceanGate-a” koji je stradao u podmornici. U jednoj sceni Stokton pokazuje i kontrolor kojim je upravljao podmornicom. Takođe, u youtuberovom snimku može se čuti kako Raš govori da otkazuje zaron jer “nešto nije u redu s mozgom podmornice –  odnosno s kontrolnim sistemom.

-Ovo je podsjetnik da je život veoma dragocjen i da može nestati u sekundi. Da je bilo lijepo vrijeme, da me Stokton pitao želim li mjesto u toj podmornici, ja bih opet otišao. Mogao sam da budem dole s njima. Zahvalan sam što sam tu danas, ali ljudi na ekspediciji su bili divni i jako sam zahvalan na cijelom iskustvu – rekao je youtuber na kraju videa.

(Express/Alo)

Originalni tekst