Odlazak potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina u Rusiju i „slikanje“ sa Vladimirom Putinom u medijsko-propagandnom kontekstu poništi u dobroj meri sve što Beograd uradi na, uslovno rečeno, prozapadnom putu, mada u suštini ne menja kurs Srbije. Baš kao što se držanje direktnih avio-linija sa Moskvom i Sankt Peterburgom koristi kao dokaz da su Srbi „ruski igrači“ u propagandnom ratu, dok u suštini Srbija poštuje, kao retko koja zapadna zemlja, sankcije prema Ruskoj Federaciji. U tzv. trojnim poslovnim operacijama mnogo više figurira Holandija kao neko ko krši spoljni zid sankcija prema Rusiji nego Srbija.

Evidentno je da pojedini predstavnici vlasti u Beogradu, kao i dobar deo medija sa antizapadnom agendom i retorikom, daju prilično materijala svima koji u regionu, ali i u EU i SAD, rade ili navijaju da kreiraju jednačinu iz devedesetih godina i zakucaju Srbiju na stub srama, odnosno pogrešnu stranu istorije. Indikativno je i da zvanični Beograd nekad krije, nekad minimalizuje ili daje drugačiji kontekst svojim nedvosmislenim potezima koji vode Srbiju ka Zapadu.

Srpski vlastodršci i dalje pravdaju svoju poziciju stavom da bi uvođenje sankcija Rusiji kreiralo preduslove da desno od Srpske napredne stranke izroni novi politički subjekt koji bi mogao da osvoji 20 ili čak više procenata glasova. S druge strane, grupa članica EU, pre svih nordijske zemlje i pribaltičke republike ne žele da podignu rampu ni sa najmanjeg pomaka Srbije u evropskim integracijama sve dok Srbija ne uvede zvanično sankcije Moskvi, ma koliko dokaza ponudila da konkretnim radnjama stoji na strani Ukrajine.

Klaster 3 u pregovaračkom procesu Srbije sa EU trebalo je da bude otvoren odavno, ali i pored toga što ne postoji nijedna prepreka, nijedan uslov koji Beograd nije preskočio ili ispunio iz tog klastera, njegovo otvaranje je blokirano isključivo zbog Rusije.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 26. SEPTEMBAR, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 663

Nedeljnik 663

UZ SVAKI PRIMERAK NOVOG BROJA NEDELJNIKA DOBIJATE MAGAZIN „HOW TO“ NA POKLON

HT 10

HT 10

Post Views: 4

Originalni tekst