Vulin: Inspektoru SBPOK-a koji se sumnjiči da je odavao informacije kavačkom klanu određen pritvor

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je izjavio da je uhapšeni inspektor SBPOK Božidar Stolić pao na svim pitanjima poligrafskog ispitivanja. Kako je dodao, Stoliću, koji je četvrti po redu pripadnik MUP-a koji je osumnjičen za veze sa kavačkim klanom, određen je pritvor do 30 dana.

Aleksandar Vulin Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Vulin Foto: Srđan Ilić

Kako se navodi u saopštenju MUP, Vulin je rekao da je Stolić počinio akt izdaje i da će svi oni koji to učine proći isto kao i njihovi nalogodavci.

„Svi mi koji smo se borili i koji se borimo protiv svih organizovanih kriminalnih grupa u našoj zemlji, što se tiče kapetana policije, zaposlenog u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala, Božidara Stolića, mogli smo da budemo likvidirani, uništeni, i mi i naše porodice“, istakao je Vulin.

Kako je naglasio, zahvaljujući njemu Radoje Zvicer, Veljko Belivuk i Marko Miljković dobijali su informacije, dok je Zvicera nastavio da obaveštava i „nakon što je ova zloglasna, zločinačka organizacija Belivuk, Miljković konačno i definitivno pala“.

„Za novac je odavao informacije o svojim prijateljima, o ljudima sa kojima je radio, sa kojima se borio ili su barem oni verovali da im je saborac. Od kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio rat protiv kriminala, nismo imali teži trenutak, a najteže je kada vidite da vas je čovek sa kojim ste delili hleb izdao i prodao za nešto novca“, naveo je ministar.

Kako je precizirao, Stolić je pao na svim pitanjima na poligrafu – da je radio za novac, da je znao kome prosleđuje poruke i da je znao o kome prosleđuje poruke.

„Naša borba se neće završiti, svako ko je bio na bilo koji način povezan sa ovim zlikovcima, svako ko ne razume da se može biti samo policajac, a nikako kriminalac, svakog takvog ćemo pronaći i otkriti i svako od njih će biti kažnjen baš onako kao i oni kojima je prodavao informacije o životima, glavama, porodicama svojih saboraca“, poručio je.

Načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ninosalav Cmolić istakao je da Stolićev akt nije samo krivično delo, već i čin izdaje.

„Izdao je kolege i prijatelje sa kojima radi, svoju porodicu. To nas nije omelo, niti će nas omesti u borbi protiv organizovanog kriminala. Nastavićemo još jače i istrajnije“, naglasio je Cmolić.

Podsetimo, Božidar Stolić, inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Srbije, četvrti je pripadnik SBPOK-a koji je uhapšen zbog sumnji za saradnju sa kavačkim klanom. On je uhapšen pre preksinoć, a MUP se do danas nije oglašavao ovim povodom.

Stojić je četvrti pripadnik SBPOK-a koji je priveden nakon što su uhapšeni Veljko Belivuk i njegov najbliži saradnik Marko Miljković, 4. februara ove godine. Prvo su uhapšeni Predrag Lajić, načelnik Odeljenja za droge u SBPOK-u i Bojan Vasiljevski, v. d. šefa Odseka za droge, osumnjičeni za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Njih dvojicu su uhapsili pripadnici Sektora unutrašnje kontrole.

Obojica su osumnjičeni da nisu obavili pretres po pravilima službe. Kako je navedeno, oni namerno nisu otkrili novac i drugi dokazni material u jednom od stanova u kojima su se krili pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Čovek koji je bio na najvišem položaju u ovoj službi, a za koga postoji sumnja da je sarađivao sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka tako što je njegovom saradniku Marku Miljkoviću vratio blindirani automobil je Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK-a. Papić je uhapšen 9. marta zbog sumnje da je trgovao uticajem i bio je pritvoru mesec i po dana. Prema tvrdanjama tužilaštva, Papić je 15. aprila prošle godine uticao na kolege da upravo Miljkoviću vrate privremeno oduzeti blindirani automobil, i to pre nego što je vozilo pretreseno i utvrđeno da li u njemu ima nedozvoljenih predmeta, kao što su oružje ili narkotici.

Insajder je pisao da u postupku nezakonitog vraćanja automobila najbližem saradniku Belivuka, postoje četiri službene beleške i u njima su pripadnici MUP-a opisali sve okolnosti vraćanja blindiranog vozila.

Papić je na saslušanju izjavio da ga je tog 15. aprila "Nebojša Stefanović pozvao ljut što je Marko Miljković bio pet sati na saslušanju u Policijskoj upravi za grad Beograd, a još nije saslušan u SBPOK", nakon čega je on, kako je rekao, organizovao njegov prevoz do SBPOK-a. Stefanović, bivši ministar policije, a sada odbrane, saslušan je krajem aprila nakon čega se oglasio saopštenjem u kom je naveo da on nije tražio da se vozilo vrati.

U pisanom obraćanju javnosti naveo je da "niti je imao bilo kakve veze sa kriminalnom grupom (Veljka Belivuka) koja je predmet krivičnog postupka, niti je imao veze sa postupanjem policije i sa vraćanjem spornog vozila".

Pored Stefanovića u istrazi su kao svedoci saslušani i Dejan Kovačević, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-,a direktor policije Vladimir Rebić, nekadašnji načelnik PU za grad Beograd Milan Stanić, bivši prvi čovek beogradske kriminalističke policije Milenko Minužaba, kao i još nekoliko pripadnika MUP Srbije.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article