Vukosavljević: U Areni 320 kovid pacijenata, manje prijema poslednjih dana

Načelnik Vojno-medicinske akademije pukovnik prof dr Miroslav Vukosavljević rekao je da se poslednjih dana smanjuje broj prijema u bolnicama. Kako je istakao, u privremenoj kovid bolnici ''Štark arena'' smešteno je 320 obolelih od kovida-19, a u vojnoj bolnici VMC ''Karaburma'' više od 100 kovid pacijenata.

Jovo Mamula: Beogradska arena je pretvorena u privremenu kovid bolnicu, koronavirus Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Jovo Mamula / Beogradska arena je pretvorena u privremenu kovid bolnicu, koronavirus Foto: Ministarstvo odbrane

Vukosavljević je rekao da je u poslednja 24 sata u Areni bilo 12 prijema.

''Malo je laknulo kolegama u Areni. Dugo se brojka nije spuštala između 450 i 500 zbrinutih pacijenata. Malo je više otpusta u odnosu na prijeme u vojnim kovid bolnicama'', rekao je Vukosavljević za TV Pink.

On je naveo da je u VMA, koja zbrinjava nekovid pacijente, od početka marta obavljeno više od 200.000 pregleda i urađeno više od 12.000 operativnih zahvata.

Dodao je da je 2.080 pacijenata lečeno u Klinici za urgentnu medicinu, kao i da je bilo 680 hitnih intervencija kada je pacijentima stavljen stent.

''Od početka epidemije vodili smo bitku na više frontova. Trebalo je da ostanemo zdravi zarad naših pacijenata i ne dozvolimo da korona uđe nekontrolisano u VMA, koja je pod posebnim rizikom za širenje zbog centralne klimatizacije'', rekao je Vukosavljević.

Podsetio je da je medicinsko osoblje VMA bilo angažovano početkom marta na graničnom prelazu Batrovci, da je nakon toga VMC pretvoren u kovid bolnicu i da je dograđen deo bolnice za prijem oko 50 pacijenata.

''Kada prođe epidemija to će biti deo VMA i vojnog zdravstva, naš plan da to bude sekundarna opšta bolnica koja će rasteretiti VMA i koja će moći da pomogne u punom obimu ako bude i drugih epidemija'',naveo je Vukosavljević.

Naglasio je da Hitna pomoć VMA prima sve hitne pacijente i da je od početka epidemije bilo više od 78.000 pregleda u prijemno-trijažnom odeljenju.

Izvor: RTV

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article