Vujović o najavljenom Ekološkom ustanku: Problemi nisu nastali preko noći, oblast se koristi u političke svrhe

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović ocenila je da nikakvi zvanični zahtevi ekoloških nevladinih organizacija nisu stigli na adresu ministarstva, a da to što su dospeli do medija govori da se ta oblast "koristi kako bi se zadovoljile političke ambicije pojedinaca".

Irena Vujović Foto: Srđan Ilić
Irena Vujović Foto: Srđan Ilić

Ona je povodom protesta koji je za danas u 13 sati, ispred Doma Narodne skupštine, organizovalo više organizacija navela da će 2021. godinu obeležiti "do sada najveća ulaganja u ovu oblast, što će u značajnoj meri promeniti ekološku sliku Srbije".
"Životna sredina tiče se svakog od nas i zato je javnost uključena u ono što radimo. Tu smo da saslušamo i nađemo najbolja zajednička rešenja, ali ne i da podržimo da se pitanja životne sredine koriste u svrhu politizovanja decenijskih problema, koji su nas sačekale i koji će sačekati bilo koga, ukoliko ne budemo zajedno, sa istim ciljem učestvovali u unapređenju stanja", poručila je Vujović.
Vujović je u saopštenju navela i da ekološki problemi u Srbiji nisu nastali preko noći, da za njih ne postoji instant rešenje, ali da prve rezultate projekata koje je resorno ministarstvo pokrenulo očekuju već tokom godine.
"Realizovaćemo projekte za poboljašnje kvaliteta vazduha, a takođe, sistemski rešavamo problem divljih deponija. Gradićemo i osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, kojima će biti obuhvaćeno više od 50 gradova i opština. Velike investicije će biti i u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže", navela je Vujović.
Ona je dodala i da se radi na izmenama zakona u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja prirode, a da su pojačane i inspekcijske kontrole.
"Inspektori su svakodnevno na terenu, u redovnoj kontroli ili po prijavi građana. Od novembra prošle godine do sada podneto je više od 50 prekršajnih, krivičnih i prijava za privredni prestup", rekla je Vujović.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article