Kao poluga predsednika Republike, kako ju je i Vučević okarakterisao, ova vlada ima – pa bez imalo cinizma – besprekoran integritet i kapacitet da prekine i zvanično EU integracije. Pitanje je samo da li će imati hrabrosti. Vulinu takve hrabrosti ne fali, niti ima nekome da se pravda šta traži u proevropskoj vladi (a i da se taj koji pita ne zaceni od smeha), ali Siniši Malom kao pragmatičnom, deideologizovanom, inženjeru finansija sigurno fali, jer Mali zna od koga i čega presudno zavisi srpsko potrošačko društvo koje je Vučić uspeo da stvori. Kao i mnoge simboličke razvojne tačke Vučićeve „narodne države“.

Verovatno Vučić precenjuje rizike da bi njegove pristalice prestale da mu veruju kad bi se urušilo potrošačko društvo i socijalna država, ali intuicija i poznavanje narodnog duha i inata pokazali bi da Vučić bezrazložno strahuje. Čak i uprkos hipokriziji javnog mnjenja. Srećom, ta njegova – bar zebnja – naša je najveća nada u ovom trenutku. Uživati u njihovim nastupima, ali odoleti zovu plejade svojih ideologa. S obzirom na opoziciono samoubistvo iz zasede i raskol koji otvara pustinju letargije antivučićevaca, sve ovde još uvek zavisi – kao što je zavisilo i do sad – više od Vučićeve političke racionalnosti nego od snage nekakve alternative njemu. Kao što je i danas aktuelna stara dilema koga Vučić u stvari više zamajava, prozapadnu ili antizapadno orijentisanu javnost Srbije.

Kao što se pogrešno o Milici Zavetnici govori kao o „preletačici“, iako žena nikad nigde, kao radikalka, nije odlazila od Vučića, već je samo imala projektni zadatak da pod kodnim imenom razbuca desnu opoziciju i za tu priliku iskoristi lakomislenost Boška Obradovića, tako se olako govori o Aleksandru Vulinu, ministru bez portfelja, i Zlatiboru Lončaru, novom/starom ministru zdravlja, kao o recikliranim kadrovima. Umesto reciklaže, iako tako liči, ovo je pre renesansa partijske politike, i SNS kao vodeće zavetničke partije ali i avangardnih autsorsing partnera, kao što su Pokret socijalista ili Zavetnici.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 9. MAJA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 643

Nedeljnik 643

Post Views: 8

Originalni tekst